Gusül ile İlgili Sorular – 9

By | 18 Eylül 2014

Gusülileilgilisorular1. Gusül alıp banyodan çıktıktan sonra ağzını burnunu yıkamadığını veya bir uzvunun kuru kalmış olduğunu fark eden kimse ne yapmalıdır?

Böyle bir kimsenin yeniden gusletmesi gerekmez. Yıkanmamış olan uzuvlarını yıkaması yeterlidir. Şayet arada farz namaz kılmışsa onları iade etmesi gerekir.

2. Niyet unutulursa gusül olur mu?

Niyet guslün farzlarından değildir. Unutulup söylenmese de gusül olur.

3. Gusletmesi gereken birinin yapması mekruh olan şeyler nelerdir?

Üzerine gusletmek farz olan bir kişinin dini kitapları eliyle tutup okuması, elini ağzını yıkamadan yiyjp içmesi mekruhtur.

4. Sarhoş veya bayılmış olan bir kimse uyanıp kendisine geldiğinde bir yaşlık görse gusül gerekir mi?

Sarhoş veya bayılmış olan bir kimse uyanıp kendisine geldiğinde üzerinde gördüğü yaşlılık meni ise gusül lazım gelir, mezi ise gusül lazım gelmez.

5. Bir yatakta yatan iki kimse uyandıklarında kuru nutfe görseler yıkanmaları gerekir mi?

Bir yatakta yatan iki kimse uyandıktan sonra ihtilam olduklarını hatırlamadıkları halde yatakta yaş nutfe görseler veya kuru nutfe görüp de bu yatakta kendilerinden evvel başkası yatmamış bulunsa da bu nutfenin hangisine ait olduğuna dair işaret bulunmasa ikisi de ihtiyaten yıkanır.

6. Vücudun bir yerinde yapışıp kalmış olan saydam bir madde gusle mani midir?

Vücudun herhangi bir yerinde balık derisi, yapışı kurumuş hamur, dişlerin arasında suyun geçmesine mani olacak derecede sert nohut miktarı gibi bir yiyecek parçası gusle manidirler.

Gusle başlarken temizlemek gerekir. Şayet temizlemeden üzerine su döküldüğü halde altına su geçmezse gusl sahih olmaz.