Gündüz Görülen Rüya

By | 29 Ekim 2014

gunduz-gorulen-ruyaAbdullah b. Avn’ın nakline göre İbn Şîrîn “Gündüz görülen rüya, gece görülen rüya gibidir” demiştir.

• Enes b. Malik şöyle anlatmıştır: Resûlullah, Milhan kızı Ümmü Haram’ı ziyaret etmek maksadıyla arasıra yanına giderdi. Ümmü Haram, Ubâde b. es- Sâmit’in nikâhı altında idi. Bir gün Resûlullah -sallallâhu aleyhi vesellem- yine ziyaret maksadıyla onun yanına geldi. Milhan ona yemek ikram etti ve başını taramaya başladı. Resûlullah bir süre uyudu, sonra gülümseyerek uyandı.

Ümmü Haram olayın devamını şöyle nakletti: Resûlullah’a “Ya Resulallah! neye gülüyorsun?” diye sordu.

Resûlullah “Rüyamda bana ümmetimden bir kısım mücahidlerin şu deniz ortasında tahtlar üzerindeki hükümdarlar gibi -veya tahtlar üzerine kurulmuş hükümdarlar misali- gemilere binerek Allah yolunda deniz savaşına gittikleri gösterildi de ona gülüyordum!” buyurdu, -ifadeyi veya diye şüphe ile söyleyen ravi İshak’tır.- Ümmü Haram şöyle devam etti: Ben “Ya Resulallah! Beni de o deniz gazilerinden kılması için Allah’a dua ediver!” diye rica ettim. Resûlullah da ona dua buyurdu. Sonra başını yastığa koydu.

(Bir müddet daha uyudu.) Sonra yine gülümseyerek uyandı. Bunun üzerine yine ben tekrar “Ya Resulallah! neye gülüyorsun?” diye sordum. Resûlullah bu defa da önce dediği gibi “Bana yine ümmetimden bazı kimselerin -tıpkı birincide olduğu gibi- Allah yolunda gazaya gittikleri gösterildi.” Ümmü Haram şöyle dedi: Ben Resûlullah’a “Ya Resulallah! Beni de onlardan kılması için Allah’a dua ediver!” dedim. Resûlullah “Sen önceki gazilerdensin!” buyurdu. (Enes b. Malik dedi ki:) “Ümmü Haram, Muaviye b. Ebû Süfyan’ın zamanında deniz gazasında gemiye binmişti, fakat denizden karaya çıktıkları zaman Ümmü Haram bindirildiği hayvandan düştü de oracıkta can verdi.