Gökteki ve Yerdeki Her Şey Allah’ındır

By | 7 Nisan 2015

gokteki-ve-yerdeki-her-sey-allahindirFizik ve fizikötesi boyutlarıyla varlık bütünüyle O’nundur. Her bir mevcut, acizlikleri ile O’nun kudretini, şuursuz mahiyetleri ile O’nun ilmini ihtiyaçları ile O’nun ğınasını/lütfunu, fanilikleri ile O’nun bekâsını vs. gösteren âdeta birer ayna görevi görürler.
Yukarıda aşağıda, görünen görünmeyen her bir şey O’nun irade ve kudretinin eseridir. Varlıkta ‘Bu da başkasının.’ denilebilecek hiçbir şey yoktur ve mümkün de değildir. Zira, kâinat ayrılmaz bir bütündür. Her şey, -içinde hiçbir cüz’ün diğerinden daha aslî olmadığı- bir bütünü oluşturan diğer her bir şeye bağlıdır. Yani, her şey yoksa, bir şey de yoktur. Bir şeyden sorumlu olan her kim veya her ne ise, her şeyden de onun sorumlu olması gerekir. Başka bir ifadeyle, realitede bütün eşya birbirine öylesine bağlıdır ki, bir şey, kâinattaki başka her şeyden bağımsız bir şekilde var
olamaz; bir şey, ancak kâinatın bütünü içinde var olabilir. Öyleyse, bir şeyi yapabilmek için, kâinatta her şeyi kontrol altında bulunduracak bir bilgi ve kudrete sahip olmak gerekmektedir ki, O da Allah’tan başkası değildir.