Farz Namaza Sonradan Yetişmek

By | 24 Eylül 2014

Haccın farzlarından buluğa ermek1. Bir kimse, sabah namazının veya akşam namazının farzını kılmaya başlamışken, hatta bir rekâtını da kılmış olsa ve o anda cemaat için kamet getirilse ne yapması gerekir?

Bir kimse, sabah namazının veya akşam namazının farzını kılmaya başlamışken, hatta bir rekâtını da kılmış olsa ve o anda cemaat için kamet getirilse namazını keserek cemaate uyar. Fakat ikinci rekâtını secde ile tamamlamışsa namazını kesmez.

2. Bir kimse öğle namazının farzını kılmaya başlamışken ve bir rekâtını de kılmış olsa, o arada cemaat için kamet getirilse ne yapar?

Bir kimse öğle namazının farzını kılmaya başlamışken ve bir rekâtını da kılmış olsa, o arada cemaat için kamet getirilse bir rekâtını daha kılar ve sonra selamla namazdan çıkarak imama uyar.

Şayet o bir rekâtı secde ile kayıtlamamışsa, namazını keser, imamla birlikte kılar.

3. Bir kimse rükûun kavmesinde (rükûdan doğrulmasında) imama yetişmiş olsa, o rekâte yetişmiş sayılır mı?

İmam doğrulmuşsa o rekâta yetişmiş sayılmaz.

4. İmama uyan kimse, bütün rekâtlarda, rükua ve secdelere imamdan önce varmış olsa ne yapması gerekir?

İmama uyan kimse, bütün rekâtlarda rükûa ve secdeye imamdan önce varmış olsa, o kimsenin kıraatsiz olarak bir rekât namaz kılması gerekir. Bu şekilde namazı tamam olur.

Şayet bir kimse imamla birlikte rükû yapar da secdeyi ondan önce yaparsa iki rekât kaza etmesi gerekir.

Şayet bir kimse, rükûu imamdan önce yapar da secdeleri onunla beraber yaparsa kıraatsız olarak dört rekât kaza etmesi gerekir.