Ensar’ı Sevmek

By | 3 Kasım 2014

ensari-sevmekBerâ’ ibn Âzib (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edildiğine göre, Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem) Ensar hakkında şöyle buyurmaktadır:
“Onları ancak mümin kimse sever ve münafık kimse de onlara ancak buğzeder. Onları kim severse Allah da onu sever. Onlara kim buğzederse Allah da ona buğzeder.”
Enes b. Mâlik (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edildiğine göre, Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:
“Münafığın alameti, Ensar’a buğzetmektir. Müminin alameti de Ensar’ı sevmektir.”
Buradaki Ensar’dan maksat; Hz. Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem) ile muhacir¬lere Medine’de evlerini ve gönüllerini açıp konuk etmek, onlara ailelerinden daha fazla muamele etmek, mallarını ve canlarını onlara tahsis etmek, dostlarına dost ve düşmanlarına düşman olmak, her türlü yardımı etmek, İslam dinini yükseltmek için gayret sarf eden Medineli Müslümanlardır. Bununla birlikte İslam’a ve Müslümanla- ra yardım eden kimseler anlamına da gelebilir.
Ensar’ı sevmek; pek tabii imanın sıhhat ve sadakatini gösterir. Çünkü onları sevmek, İslam dininin gelişip yayılmasına ve Müslümanların çoğalıp kuvvetlenmesine sevinmek demektir. Ensar’ı bu yararlı işlerinden dolayı sevmemek ve İslam’ın yücelmesine çalıştıkları için onlara düşmanlık ile nefret duymak, elbette münafıklığın alametidir. Ensar hakkında bu manada buğzetme yasaklığı, diğer sahabiler hakkında da aynen mevcuttur. Bütün sahabileri, hizmet ve fedakarlıklarından dolayı sevmek, her müminin görevidir. Onlara bu nedenle buğzetmek ise münafıkların işidir.