Ebrehe’nin Fil Ordusu Ve İzleri

By | 1 Ağustos 2019

Arafat hududunu çıktıktan 5 km sonra etrafınızda yeni bir düzlük buluyorsunuz. Burası, Sehlü’l-Kebir’e giden yolun 6. kilometresi. İşte tam bu mevki tarihte önemli bir olaya tanıklık etmiş olan Vadi-yi Mugammes’tir. Günümüzde Vadi-yi Nar da denen bu yer Ebrehe’nİn Kabe’yi yıkmak üzere topladığı fil ordusunun son konaklama yeridir. Rivayetlere göre, Habeşistan yöneticilerinden Ebrehe bu toprakların cazibe merkezi olan Kâbe’yi yıkmayı kafasına koymuştur. Böylece buralarda kurulan zengin pazarlar kendi ülkesine kayacaktır. 60 bin kişilik bir ordu toplar. Ordusunu dönemin en önemli savaş araçları olan fillerle donatır. O günlerde Mekke şehrinin nüfusu 10 bin kadardır.
Ebrehe, dev ordusuyla dağları aşarak bu düzlüğe gelir. Artık Kâbe’ye bir konaklama mesafesindedirler. Halk panikler ve şehri boşaltır. İşte bu kritik zamanda önümüzde uzanan vadide 2 önemli olay cereyan eder. Bunlardan biri o dönemin Mekke reisi olan Abdülmuttalib’in Ebrehe ile görüşmek üzere buraya gelmesidir. Ebrehe, Abdülmuttalib’i kabul ederken, onun ayaklanna kapanarak Mekke’yi istila etmemesi için kendisinden af dileyeceğini sanmaktadır. Halbuki Abdülmuttalib bunları yapmadığı gibi sadece bir önceki
İm ıı ınk la burası arasında otlayan ve Ebrehe’nİn askerleri tarafından (iıinp edilen develerini ister. Ebrehe çok şaşırır ve Abdülmuttalib’e, lleıl senin şehre girmem ve Kâbe’yi yıkmamam için talepte bulunmaya geldiğini sanmıştım,” der. Abdülmuttalib’in cevabı manidardır, İlen develerimin sahibiyim. Onları korumak benim görevim. Bu nedenle onlar için geldim. Kâbe’nin sahibi kim ise orayı o koruyandım,” Ebrehe az ileride Harem hudutlarına girmeden Müzdelife ile Mina arasındaki vadide Ebabil kuşlannı görünce sanıyorum bu »özlerin asıl manasını kavramıştır. Tabii o zaman iş işten geçmişti.
Vadi-yi Mugammes’te meydana gelen bir diğer olay ise Ebrehe mdıısunun önünde giden devasa filin burada çökmesidir. O kadar uğraşmalarına rağmen fili bir daha hareket ettirememiş ve onu bırakmak yollarına devam etmişlerdir.
Fil Vakası’ndan yıllar sonra meydana gelen bir olayda, Peygamberimiz (sas) yanındakilere bu vakayı hatırlatmıştır. 628 yılında Peygamber Efendimiz(sas) 1400 sahabeyle haccetmek üzere Mekke’ye doğru yola çıkar. Artık Mekke’ye iyice yaklaşmışlardır. 30 km kala, Hudeybiye denilen yerde Peygamber Efendimiz’in(sas) devesi Kusvâ çöker. Sahabe devenin neden çöktüğünü düşünürlerken Peygamber Efendimiz(sas) onlara, “Fili hapseden, benim devemi de hapsetti,” demiştir.
İşte karşımızda uzanan yerleri ıssız, üzerinde doğru dürüst bir yeşilliğin olmadığı, gazab-ı İlâhinin indiği ve Fil Suresi’nde anlatılan ordunun son konaklama yerleriydi. Gözlerimiz bu tablo içinde develeri için gelip Ebrehe’ye müthiş ders veren Abdülmuttalib’i ve yere çakılıp da kalkmayan büyük fili aradı. Sonra başımızı çevirip Mina ile Müzdelife arasında küçücük kuşlar tarafından işgal ordusunun helâk edildikleri vadiye baktık. Surenin anlatımıyla yenmiş ekin yığınları haline getirildikleri yere…