Cuma Namazı Ve Fazileti
Cuma günü büyük bir gündür. Fazileti çoktur. Mü’minlerin bayramıdır. Peygamber Efendimiz (sallâllahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: «Özürsüz üç cumaya gelmeyen, İslâmî arkaya atmış ve kalbi pas tutmuştur» (2). Hadîs-i şerifte bildirildi: Allahü Teâlâ
her Cuma günü Cehennem ateşinden altıyüz bin kişi azad eder». Resûlüllah (sallâllahü aleyhi ve sellem) buyurdu: «Her gün güneş zeval vaktinde iken Cehennemi parlatırlar. Bu vakitte namaz kılmayın. Yalnız Cuma günü kılınız ki, o gün Cehennemi parlatmazlar». Yine buyurdu: «Cuma günü ölene, şehid sevabı yazılır ve kabir azabından hariç tutulur» (3).
Diğer namazlarda şart olanlar, bunda da şarttır. Bunlardan başka altı şartı daha vardır:
(1) Hanefî mezhebinde imama uyanlar Fâtlha okumaz.
CUMANIN ŞARTLARI
Diğer namazlarda şart olanlar bunda da şarttır. Bunlardan başka altı şartı daha vardır:
BİRİNCİ ŞART: Vakittir (vakit, öğle vaktidir!. Eğer öğle vakti içinde Cuma namazına başlasa fakat selâmı verirken ikindi Cuma Namazı Ve Fazileti vakti girmiş olsa Cuma olmaz, iki rekât daha ilâve ederek öğle namazını kılmalıdır. (Yâni, namazdan çıkmadan iki rekâtı daha ilâve etti mi öğle yerine geçeri.
İKİNCİ ŞART: Yerdir. Çünkü Cuma namazı sahrada, açıkta kılınmaz. Çadırlar arasında da kılınmaz. Ya şehirde olmak; yahut kırk hür, âkil ve bâliğ, mukim erkeğin bulunacağı köyde olmak lâzımdır. Mescidde olmasa da olur.
ÜÇÜNCÜ ŞART: Sayıdır. Kırk hür, mükellef (âkil – bâliğ),
mukim erkek bulunmazsa, namaz olmaz. Hutbede ve namazda bu sayıdan az olursa olmaz (Hanefi mezhebinde üç kişi ile olurl.
DÖRDÜNCÜ ŞART: Cemaattir. Yâni cemaatle kılmaktır. Herkes ayrı ayrı kılarsa olmaz. Fakat ikinci rekâta yetişenin namazı olur. Her ne kadar rekâtı yalnız kılacaksa da, burada kasıt yoktur. İkinci rükû’a yetişemeyen öğle namazı niyeti ile uyar.
BEŞİNCİ ŞART: Ondan önce başka bir Cuma kılınmamalıdır. Cuma Namazı Ve Fazileti Çünkü, bir şehirde bir Cuma namazından fazla kılınmaz;. Ancak bir câmiye sığmaz ve zorluk meydana gelirse, iki kere kılmabilir. Fakat bunda da birinci tekbiri önceden almalıdırlar.
ALTINCI ŞART: Namazdan önce, iki hutbe okumaktır. İkisi de farzdır. İki hutbe arasında oturmak da farzdır, «Elhamdülillah» demek yetişir. Peygamber Efendimize (sallâllahü aleyhi ve sellem) salâvat okumak ve takvâ ile vasiyyet etmek, «Usîküm bitakvallah» demek, yetişir. Kur’ân-ı Kerîm’den de bir âyet okumak yetişir. Bu üçü kâfidir. İkinci hutbede de bunlar farzdır. Fakat burada Kur’- ân-ı Kerîm’den okunacak âyet yerine duâ farzdır.
Cuma namazı, çocuklara, kadınlara, kölelere ve misafirlere farz değildir. Çok çamur, yağmur ve hasta taşımak —hastanın başka taşıyıcıları yoksa— gibi sebeplerle Cumaya gitmeyebilir. Fakat bu kimsenin de öğle namazını Cuma namazını bitirenlerden sonra kılması daha iyidir.