Cuma Günü Duaların Kabul Edildiği An Ne Zamandır?

By | 18 Mart 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cuma günü duaların kabul edildiği an ne zamandır? Sanırım bu sorunun cevabı bütün müslümanlar tarafından merak edilmektedir. Genel olarak Cuma günü ve gecesinin her anında Kur’ân okumayı, zikirler yapma­yı, dualarda bulunmayı, Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) üzerine salâvat getirmeyi diğer günlerden daha da çok yapmak müstehaptır ama Cuma günü duaların kabul edildiği an ne zamandır tam olarak bilmek istiyoruz diyorsanız bu konuyla ilgili bize nakledilen rivayetler şöyledir;

+ Ebu Hüreyre {Radıyallahü Anh)dcn rivayet edildiğine göre, Resulullah {Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Cuma gününden bahsetti ve şöyle buyurdu: “Cuma gününde öyle bir ân var­dır ki, Müslüman kimse ona namaza dururken, Allah ’tan bir şey ister de, o âna rast gelirse, muhakkak Allahü Teala o istediğini ona verir. ” Bu sözleri söylerken eliyle bu süre­nin azlığını da işaret etti.1

Alimler bu anın hangi vakit olduğu hususunda çelişkiye düştüler. Sahabenin çoğu, onun ikindiden sonra olduğu ka­naatindedir.

Bazıları şafağın sökmesinden güneşin batmasına kadar olan vakittir, dediler.

Bazılan ise, bunun şafak söktükten sonra, güneş doğmadan önce, güneş doğduktan sonra, zevalden sonra, ikindiden sonra dediler.

Ebu Musa el’Eşarî {Radıyallahü Anh) diyor ki: Resulullah {Sallallahü Aleyhi ve Sellem)-. “Bu ânın imamın hutbeye çıkması ile namazın bitimi arasıdır” buyurduğunu işittim.

Resulullah {Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Cu­ma gününde, duaların kabul olunduğu saati ikindi vaktin­den güneşin batışı anına kadar arayınız

[1] Buhari, Cuma, 37; Müslim, Cuma, 13; Muvatta, Cuma, 15

[1] Müslim, Cuma, 16; Ebu Davud, Salât, 208

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Şüp­hesiz Cumada öyle bir saat vardır ki, kul o saatte Allah­tan ne dilerse, kabul olunur, dua isteği reddolunmaz.”

–                      “Ey Allah’ın Resulü! O hangi saattir, ne zamandır” dediler. Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki:

–                      “Cuma namazına kamet getirildikten itibaren namazdan çıkışına kadar ki saattir.

Cuma günü duaların kabul edildiği an ne zamandır sorumuzun cevabını bu hadislerle açılayabiliriz.