Çocukta Dört Yaş Eğitimi Nedir ?

By | 20 Mart 2015

Çocukta Dört Yaş Eğitimi Nedir ?Çocukta Dört Yaş Eğitimi Nedir ?

Dört yaşındaki çocuk, bunalıma, hırçınlığa girer; taşkın ve kararsızdır. Kendisinden küfürler ve açık saçık kelimeler

duyulur. Bu yaşın en belirgin özelliği, başkalarıyla beraber olmadır. Ama bencillik, ön plandadır.

Artık hareketli bir çocukla karşı karşıyayızdır. O, tırmanma, sıçrama, atlama ve takla atma gibi bütün beden faa­liyetlerini sever. Merdivenleri tek başına yardımsız ve ayak değiştirerek çıkar

Dört yaş çocuğu, isteklerinin anında yerine getirilmeme­sini anlayışla karşılamayı öğrenmeye başlar. O artık kendi dışındaki dünyanın kuralları olduğunu ve başkalarının hak ve istekleri olduğunu görür ve beklemeyi öğrenir. Yanı isteklerinin bazılarına er geç kavuşacağına inanır.

Dört yaş çocuğu değişken bir görünüm sergiler. Genellik­le yarım bırakılan bir şeye karşı duyarsızdır. Sorgu çağı, dört yaşında en yüksek düzeye ulaşır. Bir psikolog, bu yaştaki çocukları şöyle tanımlıyor: “Dört yaşındaki çocuk; sessiz, gürültücü; sakin, yerinde duramaz; sokulgan, kibirli; bağım­sız, bencil, çevreye dönük, atletik, sanatçı, edebiyatçı, mi­zahçı, kayıtsız, elbirliğine yatkın, araştırmacı, sinsi, açık söz­lü, sulu, dogmatik ve hırslı olabilir.

Bu durumda “Nerede benim üç yaşındaki uysal çocu­ğum?” diye dertlenmeye gerek yok. Çünkü çocuk, beş yaşın­da yine sakinleşecektir. Ama ana babanın, bu yaşta yapacağı şeyler vardır.

Mesela çocuğun küfürlü sözlerini duymazdan gelip ilgi­lenmemek isabetli olur. İlgilenince davranışını pekiştirebilir. Yaramazlığını olumlu alana kaydırmak için, onunla kelime oyunları oynanabilir. Hem de kelime dağarcığı zengineşmiş olur El ve parmak kuklalarıyla “kurgulu oyunlar” öğretile­bilir. Bu yaşın taşkınlığı, kesin tavırlı olmayı gerektirir. Tabı bu rol, daha çok babaya düşer.

Kesin tavırlı olmak derken, çocuğun karşısına, bir dikta­tör gibi dikilmek, akla gelmemelidir. Çocuğun, söylediklerimize hemen uymasını beklemeyelim, direnme payı bıraka­lım. Ama sakın boyun eğmeyelim.