Çocuklarınıza Gücünün Yetmediği Şeyleri Yaptırmayın

By | 13 Nisan 2015

cocuklariniza-gucunun-yetmedigi-seyleri-yaptirmayin    Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur.
“Allah, bir kimseyi ancak gücünün yettiği şeyle yükümlü kılar. Onun kalındığı iyilik kendi yararına, kötülük de kendi zararınadır. (Şöyle diyerek dua ediniz): “Ey Rabbimiz! Unutur, ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma! Ey Kıibbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme! Bizi affet, bizi luftışla, bize acı! Sen bizim Mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et .”
Peygamber (s.a.s.) hizmetçiler hakkında şöyle buyurmuştur:

“Onları üstesinden gelemeyecekleri şeylerle yükümlü tutmayın, yükümlü tuttuğunuzda da onlara yardımcı olun.”
Yine Rasûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:
“Allahım! Kim ümmetimin herhangi bir işini üstlenir de onlara zorluk çıkarırsa, sen de ona zorluk çıkar! Her kim de ümmetimin herhangi bir işini üstlenir de onlara yumuşak davranırsa, sen de ona yumuşak davran”
İbn Ömer, on dört yaşındayken Uhud savaşma katılmak için Rasûlullah’tan izin istedi. Rasûlullah onun savaşa katılmasına izin vermedi. Hendek savaşında on beş yaşında olduğu için savaşa katılmasına izin verdi.
Rasûlullah (s.a.s.) çocukların durum ve güçlerini hesaba katardı. 0 şöyle demiştir:
“Sizden biriniz imam olduğunda namazı fazla uzatmasın. Çünkü onların1 arasında küçük çocuk, yaşlı, zayıf ve hasta kişiler vardır. Yalnız başına kıldığında, nasıl isterse öyle kılsın.