Çocuk Hastalıklarında Psikolojik Sebepler Nelerdir ?

By | 20 Mart 2015

Çocuk Hastalıklarında Psikolojik Sebepler Nelerdir ?Çocuk Hastalıklarında Psikolojik Sebepler Nelerdir ?

Kalıcı hastalıklara sahip olan çocuklar olduğu gibi, sık sık hastalanan çocuklar da vardır. Bu çocukların geciktirilmeden tedavileri sürdürülürken altta yatan başka sebepler var mı acaba, sorusu da sorulmalıdır.

Büyüklerde olduğu gibi çocukların hastalanmalarında da psikolojik sebepler olabilir. Hiç akla gelmez; ama grip, bron­şit, astım, sinüzit ve idrar yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlık­ları çok sık geçiren çocukların psikolojik problemleri olabilir. Yapılan araştırmalar, stresin bağışıklık sistemini etkilediğini, sinir hücreleriyle bağışıklık hücreleri arasında kimyasal ha­berciler vasıtasıyla etkileşim olduğunu göstermektedir. Mer­kezî sinir sistemiyle bağışıklık sistemi birbiriyle ilgilidir. İn­sanların bedenleri ayrı, ruhları ayrı değil ki… Her sistem, diğerini etkiliyor. Psikolojinin bozukluğu, bedenlerde etkisi­ni bazen kısa zamanda, bazen de uzun vadede gösteriyor.

Büyükler, çocukların duygusal problemlerinin organik hastalıklara, bilhassa enfeksiyonlara yol açabileceğini bazen düşünememektedir. Bu kadar küçük bir çocuk, nasıl üzüntü­den veya sıkıntıdan hastalanabilir, diyen anne babalara rast­lanabiliyor. Hâlbuki çocuk, doğumdan itibaren, hatta anne karnında etrafında olup bitenlerden haberdar olmaya ve et­kilenmeye başlar. İstedim ki ebeveynler, çocuklarının hasta­lanması ile ilgili olarak bu bilgilere sahip olsunlar. Böylece hem kendilerine çekidüzen verirler hem de çocuklarının te­davilerini takip ederken daha dikkatli olurlar.