Çocuğun Ameliyat Önce ve Sonraki Psikolojisi Nedir ?

By | 20 Mart 2015

Çocuğun Ameliyatı Önce ve Sonraki Psikolojisi Nedir ?Çocuğun Ameliyat Önce ve Sonraki Psikolojisi Nedir ?

Bazen çocukların da ameliyat olması gerekiyor. Ameliyat­tan hemen önce ve hemen sonra yanında olabilmek için çaba sarf edilmelidir.

Çocukların ve ebeveynlerin sıkıntıya girmeleri, çoğu za­man çocuğa hastalığı ile ilgili açıklama yapılmamasından kaynaklanıyor. Büyüklerin bile, hiç açıklama yapılmadan ameliyat masasına yatırıldıklarını düşünün. Ameliyat olaca­ğım gizleyen yakınlarına ne kadar kırılırlar! Bu konulardaki gizlemeler çocuklarda daha fazla kalıcı izler bırakır. Bu ba­kımdan, ameliyat öncesi çocukla, ebeveynden birisi konuş­malıdır. Mesela şöyle söylenebilir: “Doktor Beyle az önce konuştuk, senin iyileşmen için ameliyat olman gerektiğine karar verdi. Bu gerekli ve kaçınılmaz. Ben bu doktora çok güveniyorum. Bunun için de hastaneye yatman gerekiyor.

“Ameliyat salonuna bensiz gireceksin. Seni, senin de ta­nıdığın Doktor Bey ve yanında çalışanlara emanet edeceğim. Ama yanında küçük ayıcığını götürebilirsin ve ben de ya­nında izin verdikleri kadar kalacağım. Çok iyi, çok nazik hemşireler olacak. Uyuyana kadar seni özel bir odaya koyacaklar. Orada da seninle birlikte olamayacağım. Ama çok çabuk benim yanıma getirecekler seni”.

Ameliyat sonrası onu gördüğünüzde canı yanıyor, ağlı­yor ve sövüp sayıyor mu? Onun içini rahatlatın ve şöyle söy­leyin: “Bütün bunlardan sana daha önce bahsetmiştim, olabi­lecekleri açıklamıştım.”.

Ameliyat öncesi açıklamalarınızı tekrar hatırlatarak ona güven vermiş ve hedeflerini tespit etmesine yardımcı olmuş olursunuz.

Daha önce benzer bir operasyon geçirmiş tanıdık çocuk­tan bahsederek şöyle söylenebilir: “Dinle yavrum; bu, birçok çocuğun başına geliyor. Benim yapabileceğim tek şey, şu andan itibaren senin yanında olmaktır.”

Ameliyat oldu, diye çocuğun şımarmasına fırsat veril­memelidir. Ama uygun bir hediye alınabilir. Disiplin ve ku­ralları uygulama konusunda biraz esnek davranılabilir.