Cihada Teşvik

By | 10 Eylül 2014

hasema

 

askerlikResûlullah sallallâhu aleyhi vesellem ümmetin gençlerini cihada katılmaları için teşvik eder, onların silah ve diğer ihtiyaçlarını giderirdi. Ümmetinin gençlerini hiçbir zaman yaşlarının küçük olması sebebiyle cihaddan geri bırakmazdı.

Abdullah b. Ömer radıyallâhu anh anlatıyor: “Uhud savaşında Resûlullah -sallallâhu aleyhi vesellem- savaşa katılmam için beni gözden geçirdi. Ben bu sırada on dört yaşında idim. Bana savaşa katılmam için izin vermedi. Daha sonra Hen­dek savaşında beni tekrar gözden geçirdi. Bu sefer savaşa katılmama izin verdi. Ben o sırada on beş yaşında idim.”

Açıklama:

Görüleceği üzere Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem henüz on beş yaşında olmasına rağmen savaşa katılması için Abdullah b. Ömer’e izin vermiş, onu ya­şının henüz çok küçük olması sebebiyle cihaddan alıkoymamıştır.

Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem ümmetinin gençlerini cihada teşvik et­mekle beraber onların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışır, kendi imkânı yetmediği zaman imkanı olanları bu işe yönlendirirdi. Ümmetini de bu hususta hassas ol­maya davet etmiş ve bir mücahidi teçhizatlandıranm onun kadar sevap alacağını söylemiştir.