Cenazeler ile İlgili Sorular – 2

By | 29 Eylül 2014

cenazeler-ile-ilgili-sorular1. Ölmek üzere olan kimsenin yanında “Yâsîn Suresi” okunur mu?

Ölmek üzere olan kimsenin yanında yâsîn suresini okumak müstehaptır. Peygamberimiz (s.a.v): “Ölüleriniz üzerine “yâsîn suresi”ni okuyunuz” buyurmuştur. (Ebû Dâvûd, Ce- naiz, 24) Ancak, öldükten sonra yıkanıncaya kadar, ölünün yanında Kur’an okumak mekruhtur.

2. Ölmek üzere olan bir kimsenin yanında hayızlı ve cünüp kimseler bulunabilir mi?

Bulunabilir. Bunda bir beis yoktur.

3. Ölünün çenesi kapatılır mı?

Bir kimse öldüğü zaman, çenesi bağlanır ve gözleri kapatılır. Gözlerini kaparken; ”Bismillâh, Alâ millet-i Resûlillâh” der ve: “Allâhümme yessir aleyhi emrehu ve sehhil aleyhi mâ ba’dehu ve es’ıdhü bi-likâike ve’c’al mâ haraca ileyhi hayran mimmâ haraca anhü” (Ölen kadınsa müennes zamirleri kullanılır).

Manası: “Allah’ın adıyla. Resûlullah’ın milleti (dini) üzere”. Allah’ım! Bunun işini kolaylaştır.. Bundan sonra da, buna kolaylık göster. Bu kimseyi, sana kavuşması sebebiyle said eyle. Çıkıp vardığı o yeri, çıkıp gittiği bu yerden daha hayırlı eyle”

4. Ölen kimseye başka neler yapılır?

Ölen kimsenin, mafsalları ovalanır, yumuşatılır, kolları yanlarına uzatılır, parmakları açılarak uzatılır, uylukları ve bacakları incitmeden, güzelce uzatılır. Üzerindeki elbise çıkarılır ve bütün vücudunu kapatacak şekilde üzerine bir örtü örtülür. Odanın kokusu değiştirilmek üzere, odada güzel koku bulundurulur. Şişmemesi için üzerine ya bir demir parçası veya yaş toprak konur. Ölünün teçhizine hemen başlanır; bu tehir edilmez.

Eğer bir kimse, aniden ölmüşse, ölümü iyice anlaşılsın diye, bir müddet bekletilir. Ve durum doktor raporu ile tespit edilir.