Cenaze Namazı ile İlgili Sorular

By | 29 Eylül 2014

cenaze-namazi-ile-ilgili-sorular1. Cenaze namazında niyet şart mıdır?

Cenaze namazının şartı niyettir. Bu niyetle ölünün kadın veya erkek , kız çocuk veya oğlan olduğu tayin edilir. İman olan zat, Allah Teâlâ’nın rızası için, hazır olan cenaze namazını kılmaya ve o cenaze için dua etmeye niyet ederek namaza başlar. imamete niyet etmesi gerekmez. îster cemaat arasında kadın bulunsun ister bulunmasın cemaatin her biri de Allah rızası için o cenaze namazını kılmaya ve onun için duaya ve imama uymaya niyet eder. Ölü erkek ise “şu erkek için” kadın ise “ şu kadın için” diye duaya niyet edilir. Çocuklar için de bu şekilde dua edilir. Cemaaten biri ölünün erkek mi, kadın mı, büyük mü, küçük mü? Olduğunu bilmediği zaman “ üzerine imamın namaz kılacağı, ölüye imamla beraber namaz kılmaya ve dua etmeye” diye niyet eder.

2. Cenaze üzerine namaz kılmanın hükmü nedir ve cenaze namazını bozan şeyler nelerdir? Cenaze namazı için abdest almak şart mıdır?

Cenaze üzerine namaz kılmak farz-ı kifaye’dir. Hicretin birinci yılında Medine’de farz kılınmıştır. Erkek olsun kadın olsun, insanlardan bir kısmı veya sadece biri cenaze namazını kılarsa, diğer insanlardan mesuliyet kalkar. Şayet hiçbir kimse bu cenaze namazını kılmazsa, hepsi de günahkar olur.

Cenaze namazını imam yalnız başına da kılabilir. Zira cenaze namazında cemaat şart değildir.

Cenaze namazını kıldıracak imam, ölünün göğsü hizasında durur. Cenaze musallaya konup baş tarafı imamın sol tarafa gelmiş olsa namaz caiz olur, fakat bunun kasten yapılması günahtır.

Cenaze namazı da diğer namazlar gibi abdestsiz olarak kılınmaz. Vakit durumuna göre abdestle veya teyemmümle kılınır.

Kadınların aynı hizada bulunmaları hariç, namazları bozan diğer şeyler, cenaze namazını da bozar.

Sabah ve ikindiden sonra kaza ve cenaze namazı kılınır.

3. Cenaze namazında niyet nasıl yapılır?

Cenaze için; “Niyet ettim Allah rızası için namaza, meyyi için duaya, uydum hazır olan imama” diye niyet edilir. Bu arada meyyitin kadın, erkek veya çocuk olduğu da zikredilir. Hangi namaz olursa olsun, rekâtların adedine niyet etmek şart değildir.