Cehennem ve Ehlinin Vasıfları

By | 18 Ağustos 2014

namaz-kildiran-seccade

 

İslamiyette CehennemEbû Hüreyre’nin (radıyallâhu ‘anh) rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Resûl-i Ek­rem (sallallâhu ‘aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Allah Teâlâ ateşe, kıpkırmızı olana dek tam bin yıl yanmasını emretti. Ardından bin yıl daha yanmasını em­retti. Öyle ki ateş bembeyaz kesildi. Sonra bin yıl daha yanmasını emretti ve simsiyah oldu. Şimdi zifiri karanlık bir gece gibi simsiyahtır.”1

Anlatıldığına göre, Yezîd b. Mürşid’in gözyaşları hiç dinmez, durmadan ağlardı. Bunun sebebi kendisine sorulduğunda şöyle cevap verdi: “Şayet Al­lah (celle celâiüh) beni, bir günah işlediğim takdirde ebediyen hamama hapset­mekle tehdit etseydi, elbette hiç durmadan ağlamam gerekirdi. Hâlbuki Allah (celle celâiüh) bir günah işlediğim takdirde üç bin senedir kızdırmakta olduğu ateşiyle beni tehdit etmiştir (ben nasıl ağlamayayım!).”

Mücâhid’den bize kadar ulaşan bir rivayet şöyledir: “Cehennemde bazı kuyular vardır. Bu kuyularda deve boynu kalınlığında yılanlar ve siyah ka­tırların büyüklüğünde akrepler vardır. Cehennem halkı ateşin şiddetinden onlara doğru koşarlar. Bu yılanlar ve akrepler onları yakalayıp tepeden tır­nağa derilerini yüzerler. Onları bu hayvanların elinden kurtaran yine ateşe doğru kaçmak olur.”

Abdullah b. Cübeyr (radıyallâhu ‘anh) anlatıyor: Resûlullah (sallallâhu ‘aleyhi ve sel­lem) Efendimiz buyurdular ki: “Cehennemde öyle yılanlar vardır ki, kalınlığı deve boynu kadardır. Onlar bir kere ısırdıkları zaman bunun acısı tam kırkyıl

devam eder. Aynı şekilde cehennemde öyle akrepler vardır ki, büyüklüğü katır kadardır. Bir kere soktuklarında bunun acısı tam kırk yıl dinmez.”