Bir Defa Emme ile Süt Kardeşliği Olur mu?

By | 2 Şubat 2015

bir-defa-emme-ile-sut-kardesligi-olur-mu       Hanefi mezhebine göre bebeğin ağzına bir defa sütün girmesiyle süt hısımlığı sabit olur. Şayet  çocuk memeyi ağzına almakla birlikte süt emip emmediği bilinmediğinden midesine vardığı kesin  olarak bilinmezse haramlık sabit olmaz.
Emzırmenin azlığına, çokluğuna dair âyet-i kerimede ve hadis-i şerifte bir kayıt ve şart  olmadığından azı da haramlığı sabit kılar.
Sütün süt emen çocuğun midesine varmasının kesin olarak bilinmesi lâzımdır. Bu ister memeden  emmek suretiyle olsun, ister kaptan veya biberondan içmiş olsun fark etmez, aynıdır.
Hanefi mezhebine göre bebeğin ağzına bir defa sütün girmesiyle süt hısımlığı sabit olur.
Şayet çocuk memeyi ağzına almakla birlikte süt emip emmediği bilinmediğinden midesine vardığı  kesin olarak bilinmezse haramlık sabit olmaz.
Çünkü evlenmeyi engellemeye sebep olan süt emmenin varlığında şüphe bulunmaktadır. Hükümler ise şüphe ile sabit olmaz.
Ancak Şâfiî ve Hanbelî mezhebine göre, süt hısımlığının sabit olması için bebeğin anneyi ayrı ayrı beş sefer emmesi gerekir.
Buna göre Hanefi mezhebine göre bir damla da olsa bebeğin midesine süt girdiği takdirde anneliği sabit olur.Ancak yukarıda da ifade edildiği gibi süt hısımlığının sabit olması için diğer iki mezhebe göre beş defa bebeğin emmesi gerekir.Bu durumda hangi mezhebe mensup iseniz ona göre hareket edersiniz.