Bel ve Boyun Fıtığının Sebepleri Nelerdir ?

By | 27 Şubat 2015

Bel ve Boyun Fıtığının Sebepleri Nelerdir ?Bel ve Boyun Fıtığının Sebepleri Nelerdir ?

Omurlar arasında, omurganın hareketliliğini sağlayan ve kıkırdaktan oluşan esnek doku parçalarına disk denir. Bağırsak, böbrek ve üreme organ­larındaki hastalıklar, kireçlenme, düz tabanlık, yanlış duruş ve oturma pozisyonu gibi bir nedenle disklerden biri esnekliğini yitirebilir, küçülüp büzülebilir. Değişime uğrayan bu disk, omurga hattının dışına taşabilir. Bu duruma “bel fıtığı”,” bel kayması” ya da “disk kayması” gibi adlar verilir. Ay­nı durum boyun omurlarından birinde meydana gelirse, “boyun fıtığı” de­nir. Bu bozulma ve yer değiştirme, diskin yakınındaki ayak ya da kola gi­den siniri sıkıştırarak ya da ezerek ağrıya neden olur.

Öneriler

  •  Tedaviye istirahat ederek başlanır.
  •  Bele 15 tane sülük konur. Sülükler düştükten sonra ısırılan yerlerin üzerine birkaç defa kupa çekilir. Bazan kupa çekerek fıtıkların çıkması sağ­lanabilir. Sülük kullanma imkanı yoksa, bel ve kuyruk sokumundan haca­mat yaptırılır. Hacamat yaptırma imkanı da yoksa kürek kemikleri, kuyruk sokumu arasına omurganın iki yanına ikişer sıra halinde günaşırı kupa kapatılır. Sonra bu bölgeye hint yağı, acı kavun yağı, düğün çiçeği yağı, pa­patya yağı, sarımsak yağı veya zakkum yağından herhangi biri sürülür. Sü­lük uygulaması ve hacamattan sonra da kupa çekilir ve yağlarla masaj yapılır, iyileşinceye kadar devam edilir.

Uyan: Kupa ağrıyan yere kapatılmaz, ağrıyan yerin çevresine kapatılır.

  • Bu işlemlerle birlikte bel ağrısı azalıp yok olabilir. Fakat sağlığın kalıcı olması için genel tedaviyi tamamlamak gerekir: 4-7 gün arayla 14 defa 3 günlük açlık yapılır, 7. ve 14. açlıktan sonra karaciğer temizlemesi yapılır. Açlıklara paralel olarak tarama hacamat yaptırılır. 8-12 hafta arayla bele ve dizlere sülük kapatılır.

Genel tedavi ile birlikte kullanılan karışımlar

  • 10’ar gr. günlük, havlıcan ve zencefil öğütülür. 30 gr. dövülmüş çam fıstığı eklenir ve 200 gr. bal ile iyice yoğrulur. Bitene kadar sabah-akşam l’er tatlı kaşığı yutulur. Çam fıstığının ilaçlanmamış olmasına dik­kat edilmelidir.
  • 30-50 gr. hindyağına aynı miktar kereviz yaprağı suyu karıştırılıp yat­madan önce içilir. Veya
  •  20 gr. sinameki + 25 gr. damla sakızı + 15 gr. günlük + 25 gr. nöbet şekeri öğütülür, her akşam suyla bir kahve kaşığı yutulur.
  •  Zakkum yaprakları ezilerek ağrıyan bölgeye konur. Üzerine yağlı ka­ğıt kapatılıp bantlanarak sabaha kadar bekletilir. 3 günde bir olmak üzere 3 defa tekrarlanır.

Bu uygulama bel ağrısını giderir, böbrekleri kuvvetlendirir.