Kan Ve Kemik Hastalıklarının Sebepleri Nelerdir ?

By | 27 Şubat 2015

Kan Ve Kemik Hastalıklarının Sebepleri Nelerdir ?

 

Kan Ve Kemik Hastalıklarının Sebepleri Nelerdir ?

Romatizmal Hastalıklar

Romatizma tek bir hastalık değildir. 200’e yakın hastalık bu sınıfa girer:

 

  •  Eklem romatizması, osteoartrit (eklem kireçlenmesi), romatoid artrit (eklem iltihaplanması),
  •  Ankolizan spondilit,
  •  Gut,
  •  Behçet hastalığı,
  •  Yumuşak doku romatizması (fibromiyalji, boyun ağrısı, bel ağrısı gibi),
  •  Damar romatizması (vaskulit);
  •  Akdeniz ateşi, lupus vb.

Bunlar arasında en sık görülen kemik erimesi (osteoporoz) ve iltihaplı eklem romatizmasıdır. Romatizmal hastalıklar genellikle eklemlerde başlar sonra akciğer, kalp, karaciğer, böbrek, beyin gibi organlara geçer. Bu or­ganlarda önce damarlarda metabolik atıkların birikimi ve damar daralması (damar romatizması-vaskulit) oluşur. Vaskulit ise kalp yetmezliği, solunum yetmezliği ve böbrek yetmezliğine neden olur. Günümüzde romatizmal hastalıkların tıbbi bir tedavisi yoktur. Kullanılan tıbbi ilaçlar bağışıklık sis­temini baskılayarak ağrıyı dindirirken hastalığı derinleştirir.

En yaygın sebep, bütün diğer hastalıklarda olduğu gibi, mizaca uygun olmayan beslenme, çok ve karışık yemek, hazır, katkılı yiyecek-içecekler sonucu biriken metabolizma atıkları, aşı, tıbbi ilaçlar, kimyasal maddeler ve hareketsizliktir.

İkinci sebep ise böbrek kapasitesinin düşük olmasıdır. (Anne sütü yer­ine hazır mama ve erken yaşlarda aspirin kullanımına bağlı olarak)

• Kan grubu 0 olanlar buğday ve süt ürünlerini sindiremediği için ro­matizmal hastalıklara diğer kan gruplarına göre daha sık yakalanır. “O” gru­bunun sıcak safrası süt ve süt ürünlerini yakarak kirece dönüştürür. Bağşıklık sistemi bunları depolanmak üzere damarlara, eklemlere ve dokulara gönderir. Sindirilemeyen buğday ürünlerinin metabolizma atıkları yumu­şak doku romatizması, eklemlerde iltihap ve her türlü ağrı-sızıya neden olabilir. Bu şekilde kireçlenme ve damar romatizması ortaya çıkar. Kullanılan katkı maddeli yiyecekler, kimyasallar ve tıbbi ilaçlar hastalığın seyrini hızlandırır ve şiddetlendirir.

  •  40 yıl önce ilk defa üretilen sentetik süt proteini bugün peynir yoğurt, dondurma, bebek maması gibi bütün süt ürünlerinde kullanılmakta dır.
  •  Kan grubu “B” olanların idrar yolları ve böbrek kapasitesi yapısal ola­rak düşük olduğu için metabolik atıklar vücuttan yeterli ölçüde uzaklaştırılamaz, eklemlerde birikir, içten içe yanarak iltihaplanır.
  •  Sık kırmızı et yiyen kan grubu “A” olanlarda et metabolikleri atılamaz, eklemlerde birikerek eklem romatizması ve ankolizan spondilite, cilt altında birikerek sedef veya vitiligoya sebep olur. (“Cilt Hastalıkları” bölü­müne bakınız.)

Romatizmal Hastalıklar İçin Öneriler

  • Sabahleyin 2-3 limon suyu + 1 bardak su karışımına 2 yemek kaşığı taze zencefil suyu katarak yudum yudum içilir. Hemen arkasından 1 kahve kaşığı çörekotu yağı içilir. Limon suyu + su karışımı yerine 1 bardak greyfurt suyu kullanılabilir. (Bu karışıma 2 yıl devam edilir.)
  •  Acıkınca yudum-yudum defne yaprağı suyu içmeye başlanır ve 30 gr. kırmızı pancar suyu + 170 gr. ıspanak suyu + 50 gr. su karışımı ile dö­nüşümlü olarak saat 16:00’ya kadar 3-4 defa içilir. (İspanak suyu yeri­ne semizotu suyu veya havuç suyu kullanılabilir). 3 gün süresince de­vam edilir.
  • Kırmızı pancar suyuna günde 30 gramla başlanıp her 3 günde bir 10’ar gr. arttırılır: 40 gr., 50 gr., 60 gr Günlük 100 grama çıkıldığında 100 gr. kırmızı pancar suyu + 100 gr. ıspanak suyu + 50 gr. su karışımı içmeye mevsimi geçene kadar devam edilir. (Ispanak suyu yerine mevsime göre aşağıda verilen sebzelerden birinin suyu kullanılabilir).
  • Öğlen (16:00): Salata ile sebze yemeği yenir. Haftada 1-2 defa et ve 1 -2 defa balık yenebilir.
  • Akşam: Kırmızı pancar, havuç, ıspanak, semizotu, roka, maydanoz, hindiba, sarımsak, soğan, limon suyu ve zeytinyağı ile yapılan salata ya da meyve yenir.
  • Her Pazartesi 36 saatlik açlık yapılır.
  • Her Perşembe saat 19:00’a kadar greyfurt suyu veya limon suyu ile dö­nüşümlü olarak istenilen miktarda kırmızı pancar suyu karışımı içilir. Örne­ğin: Sabah saat 07:00de kırmızı pancar suyu karışımı, saat 09:00da grey­furt suyu, saat 11:00de kırmızı pancar suyu karışımı… şeklinde akşama ka­dar devam edilir. Hiçbir şey yenmez.
  • Saat 19:00’da sağ yana yatılır, karaciğer üzerine ılık (sıcak değil, ılıkl) su torbası koyulur. 30 gr. İngiliz tuzu (magnezyum sülfat) 1 bardak suyla ka­rıştırılır ve içilir. Bu şekilde 1,5 saat kalkmadan yatılır. 1,5 saat içinde ishal olarak büyük abdeste çıkılır, safra kesesi boşalır.
  • Böylece 4 hafta tamamlandıktan sonra 3 gün açlık, 4. gün meyve suyu içerek akşam karaciğer temizlemesi yapılır. (“Karaciğer Temizlemesi, 3. gün” bölümüne bakınız.)

Not: Meyve ve sebze sularını suyla karıştırmayı unutmamak, sebze su­yu hazırlarken mevsim sebzesi seçmeye dikkat etmek gerekir.

  • Bütün hastalıklarda olduğu gibi romatizmal hastalıklarda da kesin teda­vi için karaciğer temizlendikten sonra 10 günlük aralarla kireç temizleme­si, kan temizlemesi, böbrek ve mesane temizlemesi yapılmalıdır
  • Temizle­meler sırasında her Pazartesi 36 saatlik açlık yapmaya devam edilmelidir. İlk açlıktan başlayarak, her açlık günü hacamat yaptırarak tarama hacamat­lar tamamlanmalıdır.

Her ilkbahar ve sonbaharda aşağıdaki bölgelere sülük konur

  •  Ayaklara 9-1 l’er tane,
  •  4 hafta sonra ellere ve dirseklere 9’ar tane,
  •  4 hafta sonra ense çukuru altından kuyruk sokumana kadar omurga üzerine 14 tane,
  •  8 hafta sonra makata 9-11 tane.

Sülükler düştükten sonra kesiklere kupa çekilir.

  • Temizlemeleri yaptıkça hasta kendini sağlıklı hissedebilir. Ancak teda­viyi sonuna kadar uygulamalı, temizlemeler bittikten hemen sonra başlayarak 7 gün arayla 24 defa 3 günlük açlık yapmalıdır.
  • Romatizma gibi ciddi bir rahatsızlıktan kurtulmak için gereken süre en az 1-2 senedir. Bu süreçte haftada bir 36 saatlik veya ayda bir 3 günlük açlık (hicri 13, 14 ve 15. günler) yapılır. Zararlı yiyeceklerden kesinlikle ka­çınılır. (“Sağlığı Korumak İçin Genel Tavsiyeler” bölümüne bakınız.) Ömür boyu doğru beslenmeye dikkat edilir.

Haftada 1 -2 defa tuzlu suda banyo yapılır:

  • Küvetin içinde 2 kg kaya tuzu eritilir. Önce ılık küvete oturulur, sonra suyun ısısı dayanma noktasına kadar artırılır. Su, kalbi dışarıda bırakacak şekilde göğüs hizasını geçmemelidir.
  • Huş ağacı, okaliptüs, defne veya meşe ağacının ince dalları toplanarak, süpürge şekline getirilir. Sıcak suda 15 dakika bekletildikten sonra kollar, omuzlar, sırt, omurga ve iki yanı, göğüs ve karın bölgesi, ayaklar ve özel­likle eklemlere kızarana kadar iyice vurulur. Kan dolaşımını hızlandırarak, vücutta toplanan kireç ve toksik maddeleri eritmeye, bu maddeleri deri va­sıtasıyla dışarıya atmaya yardımcı olan bu işlemi kaplıcada, saunada veya denizde yapmak daha da faydalıdır. Banyo esnasında küçük yudumlarla li­mon, greyfurt, karpuz veya arpa suyu içmek faydayı artırır.
  • Aynı şekilde taze ısırganotu da süpürge yapılarak kullanılabilir ancak banyoda değil kuru olarak uygulanır. Isırgan süpürgesini önce bölgesel ola­rak, sonra tüm vücutta kullanmak gerekir. Örneğin, birinci gün kollar ve omuzlar, bir gün sonra sırt, omurga ve iki yanı, ertesi gün göğüs ve karın bölgesi, ertesi gün bel ve ayaklar, bir gün sonra tüm vücut için kullanılır. Sonra da 3 günlük aralarla ihtiyaç duyulduğu sürece kullanmaya devam edilir.

Romatizmal hastalıklarda beslenme

  • Isırgan otu, ıspanak, roka, semizotu, dereotu, tere, maydanoz, kişniş, kı­vırcık, marul, lahana, pırasa, kereviz, kırmızı pancar, havuç, soğan, sarım­sak, turp, çimlenmiş arpa ve buğday romatizmal hastalıkların ilacıdır.
  • Meyvelerden, kiraz, vişne, elma, üzüm, incir, erik, greyfurt, limon, nar, portakal, karpuz yenmeli ve suları içilmelidir. Tam buğday unundan, ma­yasız veya doğal maya ile yapılmış ekmek yenebilir. Haftada 1-3 defa mi­zaca uygun bir et yenebilir. 1-3 defa balık, 1-2 defa taze yumurta, 1-3 de­fa koyun peyniri, keçi peyniri, beyaz peynir, tulum peyniri veya eski kaşar tüketilebilir. Ancak peynir, yumurta, balık ve etin yanında yalnız salata ye­nir. (“Et”, “Ekmek” ve “Süt” bölümüne bakınız.)

Sebze suyu karışımları

  • 150 gr. havuç suyu + 30 gr. kereviz yaprağı veya maydanoz suyu + 30 gr. hindiba suyu + 50 gr. su karışımı.
  • 200 gr. semizotu suyu + 30 gr. maydanoz suyu + 50 gr. su karışımı.
  • 100 gr. ıspanak suyu + 100 gr. havuç suyu + 50 gr. ısırganotu suyu + 50 gr. su karışımı.
  • Eşit miktarlarda havuç ve kırmızı pancar suyu + 30 gr. maydonoz suyu veya hindiba suyu + 50 gr. su karışımı.

Yazın

  •  1 litre su + 1 çorba kaşığı bal + 1 çorba kaşığı taze sıkılmış acı kavun suyu (kan grubu “A” olanlar için 2 çorba kaşığı) + 1 çorba kaşığı taze sıkılmış zencefil + 2 çorba kaşığı taze sıkılmış kereviz yaprağı suyu ka­rışımı gün boyunca yudum yudum içilir. 1 hafta ara ile 3 defa tekrarla­nır. Bu karışım romatizmal hastalıklara iyi geldiği gibi, kan ve organ­ları temizler, idrarı ve adet kanamasını artırır, balgam söktürür.

Kışın

  •  20 gr. defne yaprağı I litre suyla 3-5 dakika kaynatılır. Yarım saat sonra süzülür. 3 gün boyunca yudum yudum içilir. Bu çay eklemleri te­mizler.

Bölgesel tedavi için kullanılan ilaçlar

  •  50 gr. kuru acı kavun meyvesi veya kökü 500 gr. suyla kısık ateşte 15 dakika kaynatılır, biraz soğuyunca süzülür. Su yerine 200 gr. su + 300 gr. doğal sirke karışımı daha etkili olur. Bu suyla ıslatılan pamuklu bir bez, ağrıyan eklemlere sarılır ve kuruyuncaya kadar bekletilir. Veya
  • Ağrıyan yerlere 1 -2 hafta boyunca acı kavun suyu yedirilerek sürülür. Ağrı hemen azalır ve yok olur. Günde 6-10 adet acı kavunun suyu kul­lanılabilir. Veya
  • Taze acı kavun yaprakları, dalları ve olgun meyveleri çekirdekleri çı­karılarak ezilir, yağlı kağıda sürülür, iltihaplı ekleme, iltihaplı şişliğe veya ağrıyan yere sarılıp sabitleştirilerek 4-5 saat bekletilir.

Uyari: Acı kavun çekirdekleri ve olgunlaşmamış acı kavunlar kullanılmaz,