Bazı Günlerin Kutlanılması

By | 17 Ağustos 2014

namaz-kildiran-seccade

 

doğumgünüEbû Said el-Hudrî’nin nakline göre Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur: “Muhakkak, sizden önceki ümmetlerin yoluna karış karış, arşın arşın uyacaksınız. Hatta onlar bir keler deliğine girseler sizler de onları takip ede­ceksiniz” buyurdu. Biz “Ya Resulallah! Bu ümmetler Yahudilerle, Hristiyanlar mıdır?” diye sorduk. Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem “Başka kim olacak?” bu­yurdu.

 

Açıklama:

“Karış karış, arşın arşın.” Kadı lyaz şöyle demiştir: Hadiste geçen karış, arşın, yol, keler deliğine girme gibi ifadeler şeriatın yasakladığı ve kınadığı her türlü hususta onlara uymanın temsili bir anlatımıdır.

“Başka kim olacak?” Bu soru inkâr istifhamıdır. Cümlenin takdiri şöyledir: Onlardan başka kim olacak?

İbn Battal şöyle demiştir: Bilmek gerekir ki Hz. Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem’in ümmeti kendilerinden önceki ümmetlerde olduğu gibi, sonradan uy­durulmuş şeylere, bid’atlere ve heveslerine tabi olacaklardır. Birçok hadiste heva ve hevese uymanın kötü olduğu uyarısında bulunulmuş ve kıyametin ancak insanların kötülerinin başına kopacağı ve seçkin insanlar bulunduğunda dinin ayakta kalmaya devam edeceği ifade edilmiştir.

Biz de şunu ekleyelim: Hz. Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem’in uyarıda bu­lunduğu şeylerin büyük bir kısmı meydana gelmiştir.

İslam’da bazı günlerin diğer günlerden farklı olarak bereketi vardır. Yüzyıllar­dır bu gün ve geceler İslam’a uygun bir şekilde ihya edilir. Bunda sorun yok. Asıl sorun dinimizde olmayan ve ne Peygamber Efendimiz’in, ne sahabelerin ne de mezhep âlimlerimizin uygulamadığı bazı gece- gün ve kutlamalar vardır ki bunlar kişiye günah kazandırır.