Bayram Hakkında Bilgi

By | 6 Haziran 2014

hasema

Bayram hakkında bilgiBayram hakkında bilgi Ayet: “(Musa) Dedi ki: “Buluşma zamanımız, (ülkenin ulusal) bayram günü ve insanların toplanacağı kuşluk vakti (olsun).” (Taha; 59)

Bayram hakkında bilgi Hadis: ” Kurban gününü bayram olarak kutlamakla emrolundum. Onu bu ümmet için Allah bayram kılmıştır.”

(Ebû Davut Edahi, Mesai Dahaya)

Bayram hakkında bilgi Hikâye: Bayram Namazı Vaciptir

Kime Cuma namazı farz ise; o kimseye bayram namazı kılmak vacip­tir. Bayram namazlarından sonra okunan hutbeler sünnettir, cuma hut­besi gibi farz değildir, cuma hutbesi namazdan önce, bayram hutbesi ise namazdan sonra okunur. Bayram namazları hicretin birinci yılında meş­ru kılınmıştır. Bayram namazının vakti, güneşin doğup, ufukta bir veya iki mızrak boyu yükselmesinden itibaren başlar ve zeval vakti denilen güneşin tam tepeye dikilme zamanına kadar devam eder.

Namazdan sonra hatib hutbeye çıkar ve oturmadan, hutbesine başlar. Bayram hutbelerine tekbir ile başlanır. Hatib Ramazan Bayramı hutbe­sinde, fıtır sadakasına dair; Kurban Bayramı hutbesinde ise kurban kes­menin âdabına ve teşrik tekbirlerine dair bilgiler verir.