Aşura, on manasına gelen “aşr” kelimesinden alınmıştır. Hicri senenin birinci ayı olan Muharrem ayının onuncu gününe Aşura günü denilmiştir. Cenabı Hak (Celle Celâlühü) bu mübarek günde on peygamberine on büyük ihsanda bulunmuştur. Şöyle ki:
1- Hazreti Âdem’in (Aleyhisselam) tevbesi bu günde kabul edilmiştir.
2- Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) Hazreti İdris’i (Aleyhisselam) o günde göklere yükseltti.
3- Hazreti Nuh’un (Aleyhisselam) gemisi bu günde Cudi dağının üzerine karaya oturmuştur.
4- Hazreti İbrahim (Aleyhisselam) bu günde dünyaya gelmiştir. Yine bu günde Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) onu “Halil” eyledi, ateşten kurtardı.
5- Hazreti Davud’un (Aleyhisselam) tevbesini o günde kabul buyurdu.
6- Hazreti Eyyub’un (Aleyhisselam) hastalığına o gün son verip onu feraha çıkardı.
7- Hazreti Musa’yı (Aleyhisselam) aşura günü kurtardı. Firavun’u o günde boğdu.
8- Hazreti Yunus’u (Aleyhisselam) balığın karnından aşura günü çıkardı.
9- Hazreti Süleyman’ın (Aleyhisselam) mülkünü aşura günü iade etti.
10- Peygamber Efendimiz’in (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) tasavvur edilebilen gelmiş geçmiş bütün günahları aşura gününde affedilmiştir.
Ayrıca Hazreti Yakub’un (Aleyhisselam) gözlerinin tekrar görmeye başlaması, Hazreti Yusuf’un (Aleyhisselam) kuyudan çıkması, Hazreti İsa’nın (Aleyhisselam) doğması ve göklere kaldırılması aşura günü olmuştur.
Yine Allahü Teâlâ’nın (Celle Celâlühü) yerleri ve gökleri yaratması, dağları ve denizleri yaratması, Levh’i ve Kalem’i yaratması, Hazreti Âdem (Aleyhisselam) ile Hazreti Havva’yı (Aleyhisselam) yaratması, cenneti yaratması ve Hazreti Âdem’i (Aleyhisselam) cennete koyması aşura gününe denk gelmektedir.