• Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurmuşlardır ki: “Akrabası ile alakasını kesen kişi, Aşura günü akrabasını ziyaret ederse Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) ona Zekeriyya oğlu Yahya ile İsa’nın (Aleyhimesselâm) sevabını nasib eder ve onu cennette onlarla beraber şu iki parmak gibi yan yana kılar. (Orta parmağı ile başparmağını birleştirdi)”
• Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurmuşlardır ki: “Kim, Aşura günü zerre kadar bir sadaka verirse, Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) ona Uhud dağı kadar sevab verip o sevabı da kıyamet günü mizanda olur.”
• Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurmuşlardır ki: “Kim Aşura günü bir âlimin bulunduğu meclise yahut Allahü Teâlâ’yı (Celle Celâlühü) zikrettikleri bir yere gelip onlarla beraber bir saat oturursa Allahü Teâlâ’nın (Celle Celâlühü) o kimseyi cennete koyması bir hak olur.”
• Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurmuşlardır ki: “Kim Aşura günü Müslümanlardan on kişiye selam verirse, bütün mü’minlere selam vermiş gibi olur.”
• Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurmuşlardır ki: “Kim, Aşura günü bir yetimin başını okşarsa Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) her kılına karşılık onun için cennette bir derece yükseltir.”
• Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurmuşlardır ki: “Her kim Aşura günü ehline (ailesine ve evlatlarına) ikramda bulunursa, Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) senenin diğer günlerinde ona ikramda bulunur.”
• Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurmuşlardır ki: “Kim bir şeyi canı çekip de onu yemeden Müslüman komşusuna yedirirse, Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) ona cennet taamından yedirinceye ve cennet şarabından içirinceye kadar dünyadan çıkmaz (yani ölmez).”
• Rivayet olunmuştur ki: “Kim Aşura günü yıkanırsa (gusül abdesti alırsa) Allah (Celle Celâlühü) indinde, annesinden doğduğu gün gibi bütün günahlarından temizlenmiş olur.”
• Yine rivayet olunmuştur ki: “Kim Aşura günü iki kere yıkanırsa (gusül abdesti alırsa) iki gözü kat’iyyen hastalık görmez.”
Aşura günü sürme çekmek sünnettir. Her kim Aşura günü içinde misk bulunan sürmeyi çekerse gelecek seneye kadar göz ağrısı çekmez. Her kim Aşura günü Ayetel Kürsi ve İhlas-ı Şerifi yüzer kere okusa, sonra ana ve babasına dua etse Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) onlardan azabı kaldırır.
O gün kişi Müslümanların yolundan eziyet verecek şeyler kaldırır. Dargın Müslümanların arasını bulur. Cenazeye gider ve hastaları ziyaret eder. Müslüman kardeşlerine olan sevgi ve saygısını belirtmek ve onlara değer vermek amacıyla onlarla musafaha eder. Hasımlarının gönlünü alıp kendisinden razı eder.
Aşura günü, bir de aşura isimli bir tatlı pişirilir. Menşei şöyle rivayet edilir: Hazreti Nuh’un (Aleyhisselam) gemisi, aşura günü Cudi dağının tepesine oturunca, gemidekiler tufandan kurtuluş gününü kutlamak istemişler ve geminin ambarında arta kalan erzakı karıştırıp bir yemek pişirmişlerdir. Aşura pişirme adeti buradan kalmadır. Aşura tatlısı yapmanın bu anlatılan haricinde herhangi bir dini hükmü yoktur. Bir ibadet değil, adettir.