Aileye Saygı Göstermeyip Hakaretler Etmek

By | 14 Temmuz 2014

hac-umre-seti

 

öfkelenmekPeygamber Efendimiz’in şu hadisini sürekli hatırlamalıdır:

“Ümmetim şu on beş şeyi yaptıkları zaman başlarına bir bela gelmesi ka­çınılmaz olur.” Bunların arasında şunu da zikretmiştir: “Adam karısına itaat edip annesine karşı çıktığı, arkadaşına iyilik yapıp babasına katı davrandığı zaman”

Açıklama:

Bazı kocalar, hanımlarının, ailesine hakaret etmesinden, sürekli onlardan şikayetlenmesinden, söz ve fiilleri ile onlara sıkıntı vermesinden muzdariptirler. Ne zaman onlardan bir söz açılsa, sözlerine ailesine ve ana babasına hakaretle başlar. Şüphesiz bu, yasaklanan gıybet türündendir. Böyle bir şey ancak, var olan bir durumu belirli kurallar çerçevesinde ve ebeveynin şahıslarına hakaret ve sövmeden uzak durarak eleştirme babından olabilir. Aksi halde bu aynı zaman­da, koca tarafından ana babanın hakkını çiğneme kısmına da girecektir. Çünkü onu dinlemesi ve ona ses çıkarmaması ile ana babasına sövmesine yardımcı olmuştur veya bu davranışıyla en baştan hanımına müsaade vermiştir.

Buna karşılık bazı hanımlar da, kocalarının, ailelerine saygısızlıklarından sı­kıntı çekmektedirler. Hatta bunu gerektirecek hiçbir sebep bulunmadığı zaman­larda bile onlara sövmektedir.

Kocanın, hanımının ailesi ile iyi geçinmesi ve onlarla olan ilişkilerinde ve sözlerinde uyumlu olması gerekir. Zaman zaman onları davet ederek hanımın gönlünü hoşnut etmesi ve onları her ziyaret edişlerinde hanımının ebeveyninin selamette olmalarını dilemelidir. Zira onlar, onun nesebi, çocuklarının dedeleri ve dayılarıdırlar. Ayrıca birde sılayı rahimde hanımına yardımcı olmuş olacaktır.