Ağabeyin Kardeşi Üzerindeki Hakkı Nedir ?

By | 20 Mart 2015

Ağabeyin Kardeşi Üzerindeki Hakkı Nedir ?Ağabeyin Kardeşi Üzerindeki Hakkı Nedir ?

Evvelâ, meseleye iki şekilde bakmak gerekir. Birin­cisi, ağabeyinizin üstelediği meselede haklı olup olma­ması ve meşruiyet sınırını aşıp aşmamasıdır. Şayet haklı bir mesele üzerinde ısrar ediyor, onun yapılma­sında zaruret olduğuna inanıyor, terki halinde aileye, müşterek iş hayatına ciddî bir zarar gelme ihtimalini söylüyorsa, onun kanaatine iştirak edip dediklerini yapmanız gerekir. Diğer bir husus da, teklif ettiği, üze­rinde ısrarla durduğu meselenin İslâma uygun olması, yani gayr-ı İslâmî ve gayr-ı meşru bir şey olmaması ge­rekir.

Bu meselede güzel bir ölçüyü Peygamberimizin şu hadis-i şerifinde buluyoruz. İmam Beyhakî’nin Said bin Âs’dan rivayetine göre Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem Efendimiz şöyle buyurmuşlardır.

“Büyük kardeşin küçük kardeş üzerindeki hakkı, babanın evlat üzerindeki hakkı gibidir”

Evet, ağabeyinizin durumu mânen baba mesabesin­dedir, baba gibi kabul edilir. Bunun için onun tavsiye­lerine kulak vermek, meşru ve makul isteklerini kabul etmek hadis-i şerifin ifadesiyle bir haktır.

Fakat ağabeyinizin yapmanızı istediği ve üstelediği mesele Allah ve Resulünün razı olmayacağı, İslâmın reddettiği bir şey ise, ona rıza göstermeniz, hoş karşı­lamanız gerekmez. Çünkü “Yaratıcıya isyan söz konusu ise, insanlara itaat edilmez.”

Anlaşıldığı kadarıyla, sizin yetişmenizde, hayata atılmanızda ağabeyinizin büyük yardımı olmuş. Yap­manızı istediği iş de İslâmın reddetmediği bir iş oldu­ğuna göre, yapmanız maddi-mânevî menfaatiniz için gerekli olur.