Abdest ile İlgili Sorular – 10

By | 17 Eylül 2014

abdest almak1. Parmak aralarını ovalama nasıl yapılır?

Ovalamak, su damlamakta olan parmakları, diğer parmaklanın arasına girdirmektir. Böyle yapmak sünnet-i müekkede’dir. Şayet parmaklar giremeyecek kadar birbirine bitişik olursa, suyu parmaklar arasına ulaştırmak vacip olur.

2. Ayak parmakları nasıl hilallenir?

Ayaklar sol elin küçük parmağı ile, sağ ayağın küçük parmağından hilallemeye başlanır ve bu işlem sol ayağın küçük parmağında bitirilir. Hilalleme esnasında küçük parmak ayağın alt kısmından girdirilir.

3. Sakalı hilallemenin hükmü nedir?

Sakalı üç defa yıkadıktan sonra hilallemek sünnettir.

4. Sakalı hilallemenin şekli nasıldır?

Sakalı hilallemenin şekli: Parmaklar sakalın içine sokularak alt taraftan üst tarafa doğru sakal hilallenir.

5. Abdest azalan kaç defa yıkanır?

Abdest alırken; el, yüz ve ayakları birer defa yıkamak farzdır. Üçer defa yıkamak ise sünnet-i müekkededir. Üçten ziyade yıkamak mekruhtur diyenler de vardır.

6. Abdest azalarını birer defa yıkamakla yetinmenin hükmü nedir?

Bir kimse bir ihtiyaçtan dolayı veya soğuk olduğu için veyahut da suyun azlığı sebebiyle abdest azalarını birer defa yıkamakla yetinmesi caizdir, mekruh değildir ve o kimse günahkâr olmaz. Fakat sayılan sebeplerin hiç biri yokken abdest azalarını birer defa yıkamakla yetinmesi günahtır.

7. Abdest azalarını üç defadan fazla yıkamanın hükmü nedir?

Abdest azalarını üç defadan fazla yıkamak kalbin mutmain olması veya şüpheden kurtulmak veyahut da ikinci bir abdest almak niyetiyle abdest azalarını üçer defadan fazla yıkamakta bir beis yoktur. (Bu durum suyu lüzumundan fazla, israf derecesinde harcamaktan farklıdır).Bazılarına göre; her azayı üçer defa yıkamak sünnettir. Birincisi farz, ikinci ve üçüncüsü sünnettir. Bazı âlimlerimiz de; ikinci sünnet, üçüncüsü nafiledir ve üçten ziyade yıkamak mekruhtur derler.