Abdest ile İlgili Sorular – 12

By | 17 Eylül 2014

abdestin sünnetleri nelerdir1. Niyet nasıl yapılır?

Abdeste niyet şu şekillerde çeşitli lafızlarla yapılabilir: “Allahu Teâlâ’ya yakınlaşmak maksadıyla namaz kılmak için abdest almaya niyet ettim” veya: “Hadesin kalkması için abdest almaya niyet ettim” veya: “Temizlik için abdest almaya niyet ettim” veya “Namaz kılmak için abdest almaya niyet ettim” denir.

2. Abdeste ne zaman niyet edilir?

Abdeste niyetin vakti yüzün yıkandığı zamandır.

3. Niyet dil ile mi yapılır?

Niyetin mahalli kalptir. Niyeti dil ile söylemek ise müstehaptır.

4. Abdest alırken tertibe riayet etmenin hükmü nedir?

Abdest alırken ayet-i kerimedeki tertibe (sıraya) riayet etmek sünnettir. Yani; önce elleri yıkamak, sonra yüzü yıkamak; sonra da başı meshetmek ve daha sonra da ayaklan yıkamak sünnettir. Şâfi Mezhebine göre; abdestte tertibe uymak farzdır.

5. Abdest alırken bir uzvun yaşlığı kurumadan diğer uzvu yıkamak mı gerekir?

Abdest alırken bir uzvun yaşlığı kurumadan önce diğer uzvu yıkamaya “Müvâlât” denir. Müvâlât, abdestin sünnetlerin dendir. Bu hususta şiddetli sıcağın, şiddetli soğuğun ve rüzgarın kurutmuş olması muteber değildir. Abdest alan kimsenin normal halde bulunmasına itibar olunur.

6. Abdest azalarından birini yıkadıktan sonra diğerini yıkamak için ara vermenin hükmü nedir?

Abdest azalarından birini yıkadıktan sonra, ara verip diğer abdest azasını yıkamak, suyun bitmesi gibi meşru bir mazeret bulunmadığı takdirde mekruhtur. Meşru mazeret bulunması halinde uzvu yıkama esnasında ara vermekte bir beis yoktur.