Zikir Nedir ?

By | 16 Eylül 2014

zikirZikir : Cenab-ı Hakk’ı anmaktır.

Zikir : Haktan gafil olmamaktır.

Zikir : İbadetlerin en üstünüdür.

Zikir : İbadetlerin en temel rüknüdür.

Zikir : Tam bir duadır.

Zikir : Bir emr-i Hüdadır.

Zikir : Bütün taatlerin özüdür.

Zikir : Hakkımızın istek ve arzusudur

Zikrin Önemi : Zikir, Cena-ı Hakk’ın ismini kalpten ve icab ederse ssle anmaktır.Zikir, ibadet kasdiyle Allah’a yapılan her çeşit hamd, şükür, duaya denir.

Namaz, oruç, hac, zekat ve kelime-i tevhid gibi mübarek ibadetler de birer zikir sayılmışlardır. Kalabalığın içinde Allah’a ibadet yapmak kasdiyle yapılan her çeşit iyi iş ve hareketler de zikir sayılmıştır. Görülüyor ki zikir için muayyen bir zaman yoktur. Gündüzü ve gecesi aynıdır. Allah’ın ismi gönülden de söylenir, dilden de. Kalp ve sesle Allah’ın adını anmak için sabah ve akşam vakitleri daha uygundur. Hiç zikir dersleri olmayan kimselerin bilhassa bu zamanlarda Allah’ı anmaları çok yerinde olacaktır.

Kur’an-ı Kerim’e göre, zikir için başlıca esaslar şunlardır:

Tenzih : Hamd, tekbir, istiğfar, tevhid. Bunların karşılığındaki isimler şunlardır: Sübhanallah, Elhamdülillah, Allahu Ekber, Estağfırullah, Lâ ilahe illallah.

Bu zikirlerin sıra ile Türkçe karşılıkları şunlardır:

Subhanallah: Allah’ı  noksan sıfatlardan uzak ve üstün vasıflarla vasıflarım.
Elhamdülilllah : Hamd yalnız O’na yapılır ve O’na şükrederim.
Allahu Ekber : Büyüklük Allah’a mahsustur.
Estağfirullah : Cenab-ı Hak’tan günahlarımın bağışlanmasını dilerim. .İlah’tan başka ilâh yoktur.
Zikir her yönü ile mübarek bir ameldir. Kalplerin şifası zikirdir. Zikri hem ve hem dil hem de kalp yapmalıdır. Aynı zamanda kimi zikrediyorsak, kalbimizi ona bağlamalı ve fikrimizi ona yöneltmeliyiz. Yoksa ağız zikirde kalp ve fikir başka tarafta olursa yapılan zikrin neticesi elde edilemez. Çünkü bütün amellerde samimiyet ve ihlas lazımdır. İnsan daima Mevlâ’sını zikr etmeli, dilini hiç zaman boş bırakmamalıdır. Zikir, fikir, şükür insanın mânevi sembolleridir.