Yemeği Ayıplamak İle İlgili Hadisler

By | 29 Aralık 2014

yemegi-ayiplamak-ile-ilgili-hadislerEbu Hureyre (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edilmiştir:

” Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) hiçbir yemeği beğenmemezlik etmezdi.  Eğer bir şey yemeye arzu ettiğinde onu yerdi. İstemediği zaman ise onu
yemeyip) bırakırdı.”

Ebu Hureyre (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edilmiştir:

‘Ben, hiçbir zaman Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem)’in bir yemeği ayıpladığını görmedim. Bir şeyi yemeye istek duyduğunda onu yerdi, istek duymadığı  zaman ise sükut ederdi.”

Bu hadiste, Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem)’in, önüne gelen bir yemeği kötülemediği ifade edilmektedir.

Bazı hadisçilere göre; Hz. Peygamber’in bu tutumu mubah yemekler içindi. Fakat haram yemekler karşısındaki tutumu böyle değildi. Onları yemenin kötülüğünü anlatır ve ümmetini onları yemekten menederdi. Bu bakımdan âlimler mubah bir yemeği kötülemenin mekruh olduğunu söylemişlerdir.

Âlimlerden bazıları da, Allah’ın yarattığı bir nimet olarak herhangi bir yemeği kötülemenin caiz olmadığını; fakat bir yemeğin, insanların pişirmesi ya da hazırlamasından doğan kusurunu söylemekte bir sakınca olmadığını söylemişlerdir. Yalnız Hafız İbn Hacer’e göre; yemeğin pişirilmesi veya hazırlanması ile ilgili olarak yemeğe yöneltilen bir tenkit, eğer onu hazırlayanın kalbini kıracaksa o zaman bu türden olan tenkitler caiz olmaz.)