Yatarken Şeytanın Şerrinden Korunmak İçin Okunacak Dua

By | 28 Ekim 2014

seytan1• Ebû Hureyre’den -radıyallâhu anh- rivayet edildiğine göre, şöyle demiştir:

“Resülullah -sallallâhu aleyhi vesellem-, Ramazan zekâtını (Fitreyi) korumakla beni görevlendirdi, (Fakirlere dağıtılmak üzere fitre olarak toplanan hurma benzeri malları gözetip korumak için beni vekil tayin etti). Sonra bilinmedik bir kimse gelip o yiyeceklerden avuçlamaya başladı…” Böylece uzun bir hadis anlattı, Ebû Hureyre…

Nihayet o bilinmedik kimse, hadîsin sonunda bana şöyle dedi: Yatağına girdiğin zaman, Ayete’l-Kürsiyyi oku, (böylece) Allah’tan bir koruyucu (melek) asla senden ayrılmaz, seninle bulunur ve sabahlayıncaya kadar da, sana hiç bir şeytan yaklaşmaz. (Onun bu sözünü ben Peygamber’e böyle anlatınca), Resülullah -sallallâhu aleyhi vesellem- buyurdu: (O sana gelip fitre malından aşıran, aslında şeytandı; fakat bu sözünde) sana doğru söyledi. Ancak (diğer sözlerinde) o yalancıdır, işte şeytan budur.

• Mü’minlerin annesi Hafsa’dan -radıyallâhu anhâ- rivayet edildiğine göre: “Resülullah -sallallâhu aleyhi vesellem-, uyumak istediği zaman, sağ elini yanağının altına koyar sonra şöyle derdi:

“Allâhumme kini azâbeke yevme teb’asü ibâdeke” (Allah’ım! Kullarını hesap için diriltip göndereceğin zaman, beni azabından koru) Bunu üç defa söylerdi.”

• Ebû Hureyre’den -radıyallâhu anh- rivayet edildiğine göre, demiştir ki, Peygamber -sallallâhu aleyhi vesellem- yatağına girdiği zaman şöyle söylerdi:

“Allâhumme rabbe’s-semâvâti ve rabbe’l-arzı ve rabbe’l-arşi’l-azîmi. Rabbena verabbekülü şey’in, fâîika’l-habbi ve’n-nevâ müvezziîi’t-tevrâti ve’l-incîli ve’l-kur’ân. Eûzü bike min şerri külli zîşerrin ente âhizun binâ-siyetihî, ente’l- evvelü feleyse kableke şeyfun, ve ente’l-âhiru feleyse ba’-deke şey’un, ve ente’z- zâhiru feleyse fevkake şey’un, ve ente’l-bâtmu feleyse dûneke şey’un, ıkdı annâ- eddeyne ve eğninâ mine’l-fakri.”

(Ey gökleri yaratan, arzı yaratan, büyük Arş’ı yaratan, bizi yaratan, her şeyi yaratan, tohumu ve çekirdeği çatlatan, Tevrat’ı, İncil’i ve Kur’an’ı indiren Allah’ım. Kudretinle yakalar olduğun her kötülük sahibinin şerrinden Sana sığınırım. Sen başlangıcı olmayan evvelsin, Senden önce hiç bir şey yoktur. Sen, nihayeti olmayan sonsun; Senden sonra hiç bir şey yoktur. En büyük alamet ve delillerle varlığı bilinen Zahir’sin; Senin üstünde hiç bir şey yoktur. Sen gözle görülüp idrak edilemeyen Batm’sın; Senden daha lâtif hiç bir şey yoktur. Bizim her borcumuzu öde ve bizi fakirlikten müstağni kıl) “Ebû Davud’un rivayetinde, son cümle: “Benim her türlü borcumu öde ve beni fakirlikten müstağni kıl.” şeklindedir.)

• Hazreti Ali’den -radıyallâhu anh- sahih bir isnadla rivayet edildiğine göre, demiştir ki, Resulullah -sallallâhu aleyhi vesellem-, yatağında şöyle derdi:

(Allah’ım! Kudretinle yakalar olduğun her şeyin kötülüğünden, Kerim olan zatına ve Kur’anı’na sığınırım. Allah’ım, Sen borcu ve günahı kaldırırsın. Senin ordun perişan olmaz, va’dın da bozulmaz. Şeref ve varlık sahibine, varlığı fayda vermez; şeref ve mevki ancak sendendir. Allah’ım, Sana hamd ederek Seni noksanlıklardan tenzih ederim.

• Enes’den -radıyallâhu anh- rivayet edildiğine göre, demiştir ki, Resûlullah -sallallâhu aleyhi vesellem- yatağına girdiği zaman şöyle derdi:

“Elhamdü lillâhi’llezîeî’amenâ ve sekânâ ve kefânâ ve âvânâ fekem mimmen lâ kâfiye lehû ve lâ mu’viye.”
(O Allah’a hamd olsun ki, bize yedirdi, bize içirdi, bizden kötülükleri kaldırıp ihtiyaçlarımızı giderdi ve bizi korudu. Nice kimse vardır ki, onun ihtiyacım gide¬ren yok, onu koruyucu yok…)

• Hasen bir isnadla Ebû Züheyr EI-Enmâri diye çağrılan Ebu’l-Ezherî’den -radıyallâhu anh- rivayet edildiğine göre, demiştir ki, Resülullah -sallallâhu aleyhi vesellem-, gece yatağına girdiği zaman şöyle söylerdi:

“Bismillâhi vada’tü cenbî. Allâhumme’ğfir zenbî ve ahsi’şeytânî ve fükke rihânı vec’alnî finnediyyil’a’Iâ”
(Allah’ın ismiyle yanım üzere yattım. Allah’ım, günahımı bağışla, şeytanımı kov, üzerimdeki Allah ve kul haklarını kaldır, beni en yüksek meclistekiler (melekler topluluğu) arasına koy.)”

•Nevfel El-Eşca’îden rivayet edildiğine göre, demiştir ki, Resülullah -sallallâhu aleyhi vesellem- bana şöyle buyurdu:
“Kâfirun suresini oku sonra onun arkasından uyu; çünkü o, şirkten kurtuluşu gerektirir. “

• Ebû Ya’Iâ El-Mevsilinin Müsned’inde, İbni abbas’dan -radıyallâhu anh- rivayet ettiğine göre Peygamber -sallallâhu aleyhi vesellem- şöyle buyurdu:

“Size bir söz göstereyim mi ki, sizi Allah Azze ve Celle’ye şirk koşmaktan kurtarsın!: Uyuyacağınız zaman Kâfirûn sûresini okuyunuz.”

• Hazreti Aişe’den -radıyallâhu anhâ- rivayet edildiğine göre, şöyle demiştir: “Peygamber -sallallâhu aleyhi vesellem-, Beni İsrâîl (Al-i imran)ve Zümer sûrelerini okumadıkça uyumazdı.”

(O Allah’a hamd olsun ki, ihtiyaçlarımı giderdi, beni barındırdı, beni yedirdi, beni içirdi. O Allah’tır ki, bana ihsan etti de artırdı, yine bana verdi de çoğalttı. Her halde Allah’a hamd olsun. Ey her şeyin yaratıcısı ve mâliki ve her şeyin İlâhı olan Allah’ım! Cehennemden Sana sığınırım).”

•Ebû Saki El-Hudrî’den -radıyallâhu anh- rivayet edildiğine göre, Peygamber -sallallâhu aleyhi vesellem- şöyle buyurdu: “Kim yatağına girdiği zaman üç kez şunu söylerse, günahları deniz köpüğü kadar, yıldızların sayısı kadar, kumsal yerin kumların sayısı kadar ve dünya günleri sayısı kadar dahi olsa, Allah’ Teâlâ onun günahlarını bağışlar:

“Estağfirullâhellezî lâ ilahe illâ huve’l -hayye’l-kayyûme ve etûbu ileyh.”

(Öyle bir Allah’dan mağfiret dilerim ki, O’ndan başka ilâh yoktur. Hayy’dır (hayat sahibidir), Kayyûm’dur (her şeyi tasarruf ve idare edendir).

• Peygamber -sallallâhu aleyhi vesellem-’in ashabından ve Eşlem kabilesinden bir adamdan rivayet edildiğine göre, şöyle demiştir:

“Ben, Resûlullah -sallallâhu aleyhi vesellem-’in yanında oturuyordum. Bir de, Peygamber’in ashabından bir adam gelip dedi ki, bu gece ısırıldım ve sabaha kadar uyuyamadım, Peygamber sordu:

– Neydi o? adam;

– Akrepti (ısıran), dedi. Peygamber ona şöyle buyurdu:

– Keşke gecelediğin zaman şu sözleri söyleyeydin, Allah’ın izni ile sana hiç bir şey zarar veremezdi:
“Eûzu bikelimâtillâhi min şerri mâ halak.”

(Allah’ın yarattığı şeylerin kötülüğünden, Allah’ın Kur’ân’ına sığınırım.)

Enes’den -radıyallâhu anh- rivayet edildiğine göre: “Peygamber -sallallâhu aleyhi vesellem- bir adama, yatağına gireceği zaman Haşir sûresini okumayı tavsiye etti ve buyurdu: Eğer (okuduğun gece) ölürsen, şehid ölürsün, (Ravi şüphelenerek) yahut Peygamber: Cennet ehlinden olursun, buyurdu, (şeklinde rivayet etti).

Ibni Ömer’den -radıyallâhu anh- rivayet edildiğine göre: “Peygamber -sallallâhu aleyhi vesellem- bir adama, yatağına girdiği zaman şöyle demesini emretti:

“Allâhumme ente halakte nefsi ve ente teteveffâhâ leke memâtüha ve mahyâhâ. İn ahyeyîehâ fahfeznâ ve in emettehâ fağfir lehâ. Allâhüm-me innî es’elüke’l-âfiyete.”

(Allah’ım! Sen benim nefsimi yarattın ve Sen onu öldürürsün. Onu öldürmek ve diriltmek Sana aittir. Onu diriltirsen, onu koru ve eğer öldürür sen, ona mağfiret et. Allah’ım! Ben Senden afiyet isterim)

• Şeddad ibni Evs’den -radıyallâhu anh- rivayet edildiğine göre, demiştir ki, Resülullah -sallallâhu aleyhi vesellem- şöyle buyurdu:

Yatağına girdiği zaman , Allah Teâlâ Hazretlerinin kitabından bir sûre okuyup yatağına sığınan bir müslümana, Allah bir melek vekil eder de, o melek, müslüman ne zaman uyanırsa, uyanıncaya kadar ona zarar verecek şeyi ona yaklaştırmaz.

• Câbir’den -radıyallâhu anh- rivayet edildiğine göre, Resülullah -sallallâhu aleyhi vesellem- şöyle buyurdu: “İnsan yatağına girdiği zaman, bir melekle bir şeytan ona doğru koşuşur. Melek der ki, Allah’ım hayırla sonuçlandır. Şeytan ise, kötülükle sonuçlandır, der. Adam, eğer Allah Tealâ’yi zikreder, sonra uyursa, melek onu koruyarak geceler.”

• Abdullah ibni Amr ibni’l-As’dan -radıyallâhu anh- rivayet edildiğine göre, demiştir ki, Resülullah -sallallâhu aleyhi vesellem-, uyku için yattığı zaman şöyle derdi:

“Allâhumme bismike rabbî vada’tü cenbî, fağfir lî zenbî.” (Ey yaratıcım olan Allah’ım, Senin adınla yanım üstü yattım. Benim günâhımı bağışla)

• Hazreti Aişe’den -radıyallâhu anhâ- rivayet edildiğine göre, şöyle demiştir:

“Resülullah -sallallâhu aleyhi vesellem- ile ben arkadaş olandan itibaren dünyasını değişinceye kadar, şu şeylerden Allah’a sığınmadıkça uyumazdı: Korkaklıktan, tembellikten, usançlıktan, cimrilikten, yaşlılık belâsından, mal ve aile hakkında kötü manzaradan, kabir azabından, şeytandan ve onun şirkinden…’

• Hazreti Aişe’den rivayet edildiğine göre, kendisi uyumak istediği zaman şöyle derdi:

“Allâhummeinnîes’elükerü’yâsâlihaten, sâdıkatenğayrekâzibetin, nâfiaten ğayre zarretin.”

(Allah’ım, ben senden sa’ım ve yalana olmayan sadık ve zarar vermeyen faydalı bir rüya istiyorum).” Hazreti Aişe bu sözleri söylediği zaman, yanındakiler bilirlerdi ki, sabah oluncaya veya gece uyanıncaya kadar artık konuşmayacaktır.

• Hazreti Ali’den -radıyallâhu anh- şöyle dediği rivayet edilir. “Bakara sûresinin sonundan üç ayet okumadıkça, akıllı bir kimsenin uyuyacağını sanmıyorum.” Buhari ve Müslim’in şartı üzere, isnadı sahîhdir.