Yaş Olgun Hurma Hakkında Hadisler

By | 6 Kasım 2014

hurma-ozuYüce Allah (c.c.) Hz. Meryem’e hitaben: “Hurma ağacını kendine doğru silkele, üstüne taze olgun hurma (rutab) dökülsün. Ye iç; gözün aydın olsun..,'” buyurmuştur.

Sahihayn’da. Abdullah b. Cafer’in: “Rasûlullah’ı -sallallâhu aleyhi vesellem- acurla birlikte yaş olgun hurma yerken gördüm.” dediği rivayeti yer almaktadır.

• Ebu Davud’un Sünen ‘inde ise Enes’den şöyle rivayet edilmektedir: “Hz. Peygamber -sallallâhu aleyhi vesellem- namazdan önce birkaç yaş olgun hurma ile iftar ederdi. Eğer yaş hurma olmazsa kuru hurmalarla orucunu açardı. Eğer kuru hurma da yoksa birkaç yudum su içerdi.

Açıklama:

Yaş olgun hurma suların özelliğini gösterir; sıcak ve rutubetlidir. Soğuk mizaçlı mideyi güçlendirir ve ona iyi gelir. Cima arzusunu artırır, bedeni geliştirir. Soğuk mizaç sahiplerine uygun düşer ve çok gıda verir.

Gerek Medine ahalisi ve gerekse hurma yetişen diğer bölgelerde yaşayanlar için en fazla uygunluk gösteren bir meyvedir ve beden için en faydasıdır. Alışkın olmayan kimselerde ise vücutta kokuşmaya yol açar, iyi olmayan bir kan oluşturur: biraz fazla yemişse baş ağrısı ve kara safraya sebep olur, dişlerine eza verir. Yatıştırılması seknecîn ve benzeri bir meşrubatladır.

Hz. Peygamber’in -sallallâhu aleyhi vesellem- yaş olgun hurma ile, yoksa kuru hurma ile, o da yoksa su ile iftar etmesinde çok ince sıhhî bir tedbir bulunmaktadır. Şöyle ki: Oruç mideyi gıdadan arındırır. Ciğer, cezbedip duyu ve organlara göndereceği şeyleri orada bulamaz. Tatlı, karaciğere en çabuk ulaşan yiyecektir ve onun en çok aradığı şeydir. Özellikle de yaş olursa kabul oranı daha da artar. Böylece hem karaciğer, hem de diğer organlar faydalanırlar. Eğer yaş hurma yoksa kuru hurma, tatlı oluşu ve besleyici gücü ile ikinci sırada yer alır. O da yoksa alınacak birkaç yudum su midenin yanmasını ve orucun hararetini söndürür. Böylece mide yemek için uyanır ve iştahla onu alır.