Uyku Adabı

By | 1 Nisan 2015

uyku-adabiUyumaya niyetlenen kişinin önce su kaplanmn ağzını kapaması, kandili (yanan ışıkları) söndürmesi, kapısını kapatması ve kokulu bir şey yemişse karınca düşmesin diye ağzını yıkaması güzel olur.

Besmele çeker ve Ebû Dâvûd’un Sa‘d b. Ubeyde’den naklettiği şu hadisteki duayı okur: Sa‘d b. Ubeyde, bu hadisi Berâ b. Âzib’den (r.a.) şöyle nakletmiştir: Allâh Rasûlü (s.a.v.) bana şöyle dedi:

Yatağa gireceğin zaman namaz abdestigibi abdest al, sonra sol böğrün üzerine yatarak şu duayı oku:

“Allahım! Yüzümü sana yönelttim, işimi sana bıraktım, sırtımı sana dayadım. Senden korkar, Senden beklerim. Senden kaçıp kurtulacak hiçbir yer yoktur, yine sana kaçarım. İndirdiğin Kitabına, gönderdiğin peygamberine inandım. ”

Bu duayı okur da o gece ölecek olursan İslâm fıtratı üzere ölürsün. Uyumadan önce söylediğin en son sözler bunlar olsun. ”

Hadiste belirtildiği gibi, -ölünün kabre konulması gibi,- sağ yanı üzerine ve kıbleye yönelerek yatar. Göklerin ve yerin yüceliklerine dalarak sırtüstü uzanırsa bunun da bir sakıncası yoktur. Yüzükoyun yatmak ise mekruhtur.

Rüyada kendine sıkıntı veren bir şey görürse onun kötülüğünden Allâh’a sığınıp soluna üç kez tükürür ve “Allâhım! Bana gördüğüm rüyanın iyiliğini ver. Kötülüğünden beni koru” der. Ardından cünüb değilse Âyetü’l-Kürsî’yi, İhlâs, Felak ve Nâs sûrelerini okur. Gördüğü rüyayı, ancak rüya yorumunu bilen bilge birine ya da sevenlerine anlatır. Gördüğü karışık kötü rüyalan ise kimseye anlatmaz. Çünkü bu tür rüyaları gösteren, şeytandır.

Ebû Katâde’nin şöyle dediği nakledilmiştir: Ben Allâh Rasûlü’nün (s.a.v.) şöyle dediğini işittim: “İyi rüya Allâh’tandır; kötü rüya ise şeytandandır. Hoşlanmadığınız bir rüya gördüğünüzde sol yanınıza üç kez tükürün ve o rüyanın kötülüğünden Allâh’a sığının. O zaman o rüya size zarar vermez.”

Ebû Hüreyre’nin (r.a.) şöyle dediği nakledilmiştir: Allâh Rasûlü (s.a.v.), sabah namazını kılınca “Bu gece içinizden rüya gören oldu mu?” diye sorar ve ardından şöyle buyururdu:

“Benden sonra peygamberlikten geriye güzel rüyadan başka hiçbir şey kalmayacak. ”
Ubâde b. Sâmit de (r.a.) Hz. Peygamberin (s.a.v.) şöyle buyurduğunu nakletmiştir:
“Bir mü’minin gördüğü rüya peygamberliğin kırk altı parçasından bi ridir. ”