Umre Nasıl Yapılır?

By | 31 Temmuz 2014

namaz-kildiran-seccade

Umre Nasıl YapılırUmre Nasıl Yapılır?
Umre yapmak isteyince gusül etmeli, hacda olduğu gibi ihram giymeli ve umre mikatına gitmek üzere Mekke’den çıkmalıdır. Mi kat ise Ci’râne, Ten’im ve Hudeybiye’dir. Umreye niyet etmeli ve Lebbeyk bi umre demelidir. Mescid i Harâm’ın kapısına gelince, telbiyeyi bırakıp, Hac bahsi’nde anlattığımız gibi tavaf ve sa’y yapmalı, sonra saçım kesmelidir. Umre bununla tamam olmuş olur. Umre bütün bir sene içinde yapılabilir. Orada bulunan bir kimse yapabildiği kadar umre yapmalıdır. Yapamazsa tavaf yapmalı, bunu da yapamazsa Kabe’ye bakmalıdır. Umre Nasıl Yapılır? Kâbe’ye geldiği zaman iki direk arasında namaz kılmalıdır. Yalınayak girmelidir. Tâzim ve hürmeti çok etmelidir. İçebileceği kadar Zemzem suyu içmelidir. Midesi doluncaya kadar içmelidir. Çünkü hangi niyetle içerse, şifâ bulur. İçerken, «Yâ Rabbi, bunu her hastalığa ilâç eyle, bana ihlâs ve yakîn ihsan eyle. Dünya ve âhirette beni afveyle», demelidir.
VEDÂ TAVAFI
Memleketine dönmeye karar verince, önce yol hazırlığı yapmalı ve en son olarak da Kâbe’yi tavaf etmelidir. Vedâ tavafında da yedi defa dönmelidir. Sonunda tavafta anlatıldığı gibi iki rekât namaz kılmalıdır. Bu tavafta ıztıba’ ve koşar gibi yürümek yoktur. Sonra Mtiltezim’e gidip duâ etmeli ve geri dönmelidir. Mescidi Harâm’dan çıkıncaya kadar Kâbe’ye bakmalıdır.
MEDİNE’Yİ ZİYARET
Scnra Medinei Münevvere’ye gitmelidir. Bâhusus Peygamber Efendimiz (sallâllahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: «Vefatımdan
sonra beni ziyaret eden, beni hayatımda ziyaret etmiş gibidir». Ve yine buyurdu: «Beni ziyaretten başka bir niyeti olmadan Medine’ye gelen kimsenin Allahü Teâlâ katında bir hakkı olur, bu da, o kimseye şefaatçi olmamdır».
Medine yolunda ilerlerken, çok salâvat okumalıdır. Gözü Medine şehrinin surlarını alınca, «Yâ Rabbi! Burası Senin peygamberinin haremidir. Onu, beni Cehennemden koruyucu, azabdan ve hesabımın kötü olmasından emniyette tutucu eyle», demelidir, önce boy abdesti almalı, sonra Medine’ye girmelidir. Güzel kokular sürmelidir. Temiz ve beyaz elbise giymelidir. Şehre girince tevazu göstermeli, tâzim etmelidir. «Yâ Rabbi! Beni doğru olarak içeri koy, doğru olarak dışarı çıkar ve kendi tarafından yardımcı bir sultan ihsan et», i1) demelidir. Sonra Mescidi Nebiye girmeli ve minberin yanında, minber direkleri sağ omuzu tarafında kalmak üzere iki rekât namaz kılmalıdır. Peygamber Efendimiz (sallâllahü aleyhi ve sellem) burada dururdu. Sonra ziyarete gitmeli ve yüzünü tür bei saadete çevirip, arkası kıbleye gelmelidir. Elini duvara sürmek ve orayı öpmek sünnet değildir. Yâni büyüklerimiz yapmamışlardır. Hattâ biraz uzakta durmak hürmete daha muvafık olur. Sonra, «Esselâmü aleyke yâ Resûlallah. Esselâmü aleyke yâ Neblyyallah. Umre Nasıl Yapılır? Esselâmü aleyke yâ Habıballah. Esselâmii aleyke yâ Safvetailah, Esselâmü aleyke yâ ekreme veledi Âdem. Esselâmü aleyke yâ Sev ylde’lmürselîn ve hâteme’nnebiyvîn ve resul Rabbi’lâlemin. Esse lâ.mü aleyke ve alâ âlike ve eshâbike’ttahirîn ve ezvâcike’ttahirâti ümmehati’lmü’minin cezâkellahü anna efdale ma cezâ neblyyen an ümmetihî ve salla aleyke küllemâ zekereke’zzâkirûne ve gafele anke’lgâfilıın» demelidir. Eğer bir kimse kendisine oraya selâm götürmesini söylemişse, «Filân ve falanın sana selâmı var», demelidir. Sonra bir metre kadar ileriye gitmeli ve Hazreti Ebû Bekir ve Ömer’e (radıyallahü anhümâ) selâm vermeli ve, «Esselâmü aleykü ma, ey Peygamberimizin (sallâllahü aleyhi ve seliem) vezirleri! Hayatta kaldığı müddetçe onun en doğru yardımcıları siz idiniz. Ondan sonra ümmetin din işlerini siz güzel idare ettiniz. Bu işte ona uyan siz oldunuz. Onun sünneti ile amel siz eylediniz. Allahü Teâ lâ sizi, Peygamberine iki halife yaptığı gibi size en iyi karşılıklar versin!» demelidir. Sonra orada durup yapabildiği kadar duâ yapmalıdır. Sonra dışarı çıkıp. Baki’ kabristanına gitmeli, ashabı kiramın büyüklerini ve oradaki diğer büyükleri ziyaret etmelidir. Dönünce bir kere daha Peygamber Efendimizi (sallâllahü aleyhi ve sellem) ziyaret etmelidir ve vedâ edip ayrılmalıdır.