Haccın Edâ Şekilleri

By | 31 Temmuz 2014

kuran

Kıbleye DönmekHaccın Edâ Şekilleri
Haccın edâ şekli üçtür: İfrâd, kıran ve temettü.
İFRÂD HAC: Daha faziletlidir, önce tam bir hac yapar. Hac bitince ihramdan çıkar, umre için yeniden ihram giyer ve umre yapar. İhramını Cirâne’de giymek, Tenim’de giymekten, Tenim’de giymek de Hudeybiye’de giymekten daha iyidir. Bu üç yer de sünnettir.
KIRAN HAC: «Lebbeyk bi-Haccetl ve Umreti» (Yârabbi, Hac ve Umreye hazırım), diyerek başlanılan hacdır. Bir defada her ikisi için de ihram giymiş olur. Haccı bitince, ihramdan çıkmadan umreyi de yapar. Bu, gusül abdesti alanın namaz abdesti de almasına benzer. Kıran Hac yapan hacdan sonra, umreyi yapmadan ihramdan çıkarsa bir koyun kesmesi vâcib olur. Yalnız Mekkeli olanın kesmesi vâcib değildir. Haccın Edâ Şekilleri Çünkü Mekkelilerin mikatı Mekke’dir. Kıran Hac yapan Arafat’taki vakfeden önce tavaf ve sa’y ederse; sa’yı hac için de umre için de geçerlidir. Fakat vakfeden önce tavâf ederse, iade etmek lâzımdır. Çünkü, tavâfı vakfeden sonra yapmak şarttır.
TEMETTÜ HAC: Mikata geldiği zaman umreye niyetle ihram giyer, ihramla bağlı kalmamak için, ihramı çıkarır. Sonra hac vaktinde Mekke’de ihrama girip haccını edâ eder. Ve bir koyun kurban etmesi vâcib olur. Eğer gücü yetmiyorsa, Kurban bayramından önce aralıklı veya aralıksız üç gün oruç tutar. Diğer yedi gününü de memleketine varınca tutar. Kıran Hacda da koyun kesmezse on gün oruç tutar. Temettü, Umre ihramını Şevval’de, Zilka’de’de yahut da Zilhicce’nin ilk on gününde giyen kimse içindir. Haccın Edâ Şekilleri Bu sûretle hacdaki zahmet azalmış olur. Hac ihramını mîkattan geçirmiş olur. Eğer Mekkeli ise yahut garîb ise, hac vaktinde mikata gelir, yahut mikat kadar uzaklığa giderse koyun kesmesi vâcib olmaz.
Hac ve umrede yasak olan şeyler altıdır:
1 — İhram giyince gömlek, çizme, şalvar ve palto giyilmez, lzâr, ridâ ve nalin giymelidir. Eğer nalin bulamazsa ayakkabı da olur, lzâr olmazsa şalvar giyebilir. Bedenini izâr ile örterse olur, yalnız baş hariç. Kadınların, âdete göre elbise giymeleri câizdir. Yalnız yüzü örtmemelidir. Çadırda ve tahtırevanda ise yüzünü örtebilir.
2 — Güzel kokular sürünmemelidir. Eğer koku sürerse veya elbise giyerse bir koyun kesmesi vâcib olur.
3 — Tıraş olmamak ve tırnak kesmemek. Eğer bunları yaparsa, bir koyun kesmesi vâcib olur. Banyo yapmak, kan aldırmak, saçını kısaltmak câizdir. Kazımak câiz değildir.
4 — Cimâ’ etmemektir. Eğer cimâ’ ederse, bir deve veya bir inek yahut da yedi koyun kesmesi vâcib olur. Haccı bozulmuş olmaz.
5 — Hanımına yaklaşmak: Yâni okşamak ve öpmek gibi şeyleri yapmamalıdır. Dokunma ile abdesti bozan şeylerde bir koyun kesmesi vâcib olur. İstimnada da böyledir. İhramda olanın akd-i nikâh eylemesi doğru değildir. Yaparsa sahih olmaz, fakat bir şey de lâzım gelmez.
6 — Sudakiler hariç av avlamak câiz değildir. Eğer avlanırsa öldürdüğü hayvanın benzerini deveden, inekten veya koyundan kesmesi vâcib olur.