Uhud Savaşı (H. 3 / M 625)

By | 6 Mayıs 2015

uhud-savasi-h-3-m-625   Bedir yenilgisi Mekkeli müşrikleri çok sarsmıştı. Bu yenilginin intikamını almak ve her geçen gün güçlenen İslâmiyet’i yok etmek için büyük bir hazırlığa giriştiler. 3 bin kişilik bir orduyla Medine yakınlarındaki Uhud dağına geldiler. Henüz müslüman olmamış olan Peygamberimiz (sav)’in amcalarından Abbas, durumu Medine’ye bildirdi. Yapılan incelemede verilen bilginin doğru olduğu anlaşıldı. Peygamber Efendimiz (sav), ashabıyla konuyu görüştü. Sonuçta bin kişilik bir ordu hazırlanarak Uhud’a doğru yola çıkıldı. Yolda 3 yüz kişilik bir grup ordudan ayrılıp geri döndü. Bunlar münafıklardı. Münafıkların bu tavrı mü’min- lerin moralini bozdu.

Müslümanlar düşmanın bulunduğu bölgeye yaklaşınca, arkalarını Uhud dağına vererek savaş düzeni aldılar, İslâm ordusunun sağ tarafında bir vadi vardı. Düşmanın buradan yapacağı bir saldırı tehlikeli olabilirdi. Peygamber Efendimiz (sav), bu kritik bölgeye elli kişilik bir okçu birliği yerleştirerek kendisinin izni olmadıkça burayı terk etmemeleri talimatını verdi.

Nihayet Uhud dağı eteklerinde yaman bir çarpışma başladı. Müslümanlar, düşmanın sayı üstünlüğüne bakmadan, kahramanca çarpışarak bozguna uğrattılar. Düşman kaçmaya başlamıştı. Müslüman askerler onları takip etmeyip bıraktıkları ganimete yöneldiler. Halbuki düşman toparlanıp dönebilirdi. Takip edilmeliydi. Bu arada, yerlerinden kesinlikle ayrılmaması gereken okçu birliğinin büyük çoğunluğu da zafer kazanıldı düşüncesiyle yerlerini terk ettiler. Düşman toparlanarak müslüman okçuların terk ettiği vadiden saldırıya geçti. Kaçan düşmanın geri dönerek saldırıya geçmesi, müslümanlan şaşırttı. Büyük bir bozgun yaşandı. Birçok müslüman şehit düştü.

Şehitler arasında Peygamberimiz (sav)’in amcası Hz. Hamza (ra) da vardı. Peygamberimiz (sav) de yanağından yaralandı ve dişi kırıldı. Bir grup müslüman Resûlullah (sav)’m çevresinde onu korumak için olağanüstü gayret gösterdi. Peygamberimiz (sav) de, gerek ok atarak, gerekse kılıç kullanarak düşmanla çarpıştı. Uhud Savaşında müslümanlar 70 şehit verdiler. Müşriklerin kaybıysa 22 kişiydi.
Bu savaşta, müşrikler önce galip gelmelerine rağmen, bekledikleri sonucu elde edemeden çekildiler. Yeniden toparlanan müslümanlar düşmanı bir süre takip ettiler. Müşrikler bu takip nedeniyle tekrar savaşı göze alamayıp Mekke’ye gittiler. Müslümanlar da Medine’ye döndüler.