Tuvalet Yaptıktan Sonra Taş İle Temizlik Yapmak

By | 23 Ekim 2014

tuvalet-yaptiktan-sonra-tas-ile-temizlik-yapmak• Ebû Hureyre -radıyallâhu anh- şöyle demiştir: Hz. Peygamber -sallallâhu aleyhi vesellem- tuvalet ihtiyacını görmek için çıktığında onun peşinden gittim. O, sağa sola bakmıyordu. Kendisine yaklaştım. Bana “Temizlik yapmak için bana taş ara. Ancak kemik ve tezek getirme” dedi. Ben elbisemin bir kenarında taşlar getirerek onun yan tarafına bıraktım, sonra geriye döndüm. Tuvalet ihtiyacını görünce o taşları kullandı.

Açıklama:

Hz. Peygamber -sallallâhu aleyhi vesellem-, Ebû Hureyre’nin, tuvalet izini gideren ve temizleyen her şeyin kullanılabileceğini, bunun sırf taşa özgü olmadığını düşünmesinden çekinerek “kemik ve tezek getirme” demiştir. Bu ifade kemik ve tezek dışındakilerin temizlik için yeterli olacağını da göstermektedir. Buhari’nin diğer rivayetine göre Ebû Hureyre “Kemik ve tezeğin nesi var?” diye sormuş, Hz. Peygamber de -sallallâhu aleyhi vesellem- “O ikisi cinlerin yiyeceklerindendir” diye cevap vermiştir. Bu gerekçe, temizlikte kullanılamayacak şeylerin bu ikisi ile sınırlı olduğunu göstermektedir.

Taş ile temizledikten sonra su ile temizlemek: selef ve haleften olanların yaptıkları fetva ehli büyük imamların üzerinde ittifak ettikleri şudur: En iyisi hem su ile hem de taş ile taharetlenmek. Pisliği hafifletmesi ve onun doğrudan doğruya ele gelmesini azaltması için, önce taş sonra da su kullanılır.