Tövbe Namazı Nedir ?

By | 2 Nisan 2015

Tövbe Namazı Nedir ?Tövbe Namazı Nedir ?

(Yapılan tevbenin kabulü için kılınan iki rekâtlık namazdır.)

Bir Müslüman’ın işlediği günahtan dolayı pişman­lık duyması yani tevbe etmesi gerekir. İşlenen her çe­şit günahtan Allah Teâlâ’ya tevbe etmek ve bir daha işlememek üzere “kalbı azim”de bulunmak esastır.

Günahlarına pişman olan kişinin Allah’ın cö­mertliğine ve ikramına, tevbeleri kabul ediciliğine sı­ğınmaya ihtiyacı vardır. Bunun için iki rekât namaz kılarak günahından mağfiret olunmayı dilemesinde hayır vardır.

Tevbe namazı ile ilgili bir hadis rivayeti şöyledir:

Rasûlullah (s.a.v.) buyurdular ki:

“Günah işleyen bir adam, günah işledikten sonra abdestini (sünnet ve adabına dikkat ederek) güzelce alır, sonra iki rekât namaz kılar ve günahının mağ­firetini Allah’tan dilerse, Allah ona mağfiret eder.” Rasûlullah devamla: “Onlar fena bir şey yaptıklarında veya kendilerine zulmettiklerinde Allah’ı anarlar…”me­alindeki ayeti sonuna kadar okudu.”

Bu rivayetler, işlenen bir günahtan sonra yapılan tevbenin o günahın bağışlanmasına vesile olacağına işaret etmektedir. Fakat kaide olarak tevbeden önce Allah Râsulünün ifadesiyle “sünnete ve adaba uyula­rak güzelce abdest alınması, ardından da iki rekât na­maz kılınması” gerekir.

Tevbe ve istiğfardan önce kılınan iki rekât namaz kişiyi dünyadan ve dünya zevklerinden uzaklaştırıp Allah’a yaklaştırır. Yaptığı rükû ve secdeler Allah’ın huzurunda ihtiyaç ve zaafına, onun gücü karşısında aczine işaret eder. Bu ruh hali içerisinde Rabbine el açıp dua eden, af dileyen kişinin dua ve tevbesi ka­bul edilmeye daha lâyıktır. Ayrıca yapılan kötülük­ten sonra namaz kılmak da, “…İyilikler kötülükleri giderir.Mealindeki ayet-i kerimenin ifade ettiği mananın gerçekleşmesine sebeptir.