Teyemmüm ile İlgili Sorular – 5

By | 22 Eylül 2014

1. Sudan bir mil (1 mil=yaklaşık 1853 m.) uzakta olan kimsenin teyemmüm yapması caiz midir?

Evet, caizdir. Bu mesafenin şehir içinde veya şehir dışında bulunması fark etmez. Bundan daha az olan mesafeye ancak vaktin dar olduğu ve namaz vaktinin geçme ihtimalinin bulunduğu zaman itibar edilir.

2. Hangi durumlarda teyemmüm yapılır?

Şu durumlarda teyemmüm yapılması caizdir. Su olmasına rağmen vahşi hayvan korkusundan dolayı, suyun yanında hırsız, katil veya kendisine zarar verecek birinin bulunması halinde, eşyalarını kaybetme veya borçlu olduğu kimsenin alacağını istemesi korkusundan dolayı, bir kadının, suyun başında bulunan fâsık bir kimsenin kendisine tasallut edeceği korkusundan dolayı, su ile abdest aldığı vakit öleceği veya hastalanacağı korkusundan dolayı teyemmüm etmek caizdir.Ayrıca, hazır olan bir cenazenin namazının, kendisi abdest alıncaya kadar kılınacağından korkan bir adamın, cenazenin sahibi değilse teyemmüm etmesi caizdir. Fakat kendisi cenazenin sahibi ise, teyemmüm etmesi caiz değildir. Ayrıca, namazı kaçırmak korkusuyla kazası mümkün olan (bedeli bulunan) namazlar için teyemmüm etmek caiz olmaz. Cuma ve diğer vakitler gibi. Çünkü bunlar yetişilmezse, cuma yerine öğle namazı kılınır. Vakit namazlarına yetişmezse, bunlar kaza edilir.Şafi Mezhebine göre; su bulunduğu halde cenaze ve bayram namazlarına yetişmek için teyemmüm alarak namaz kılmak caiz değildir.

3. Teyemmüm etmeden önce suyu aramak gerekir mi?

Bir yolcu (misafir), teyemmüm etmeden önce 400 arşın (yaklaşık 230 m2) kadar çevresinde suyun bulunup bulunmadığını araması vaciptir. Bir kimse suyu arayıp sormadan teyemmüm edip namaz kıldıktan sonra arayıp sorsa ve fakat su bulamazsa bile îmam-ı Azam’a göre bu durumda namazını iade etmesi gerekir. Fakat soracak kimse bulunmadığından ve kendisinin de bilmediğinden dolayı çok yakınında bulunan suyun yanında, teyemmüm edip namaz kılmış olsa bu caizdir