Teknoloji Bağımlısı Çocuklar İçin Anne-Baba Ne Yapabilir?

By | 21 Haziran 2019

Teknoloji, bir oyun değil bilgiye ulaşma aracı olarak tanımlanmalı.Dünkü aile yapıları, bugünkü aile yapılarından çok daha farklı. Dün internet diye bir şey yok idi. Şu anki anne-babalar kendi çocukluk yıllarında kendi anne-babalarından bu risk yönetimini görmediler. Ama şimdi bu riskleri yönetmeleri gerekiyor. Dolayısıyla, internet kullanma kültürünün, başka bir deyişle, ‘bilgiye ulaşma kültürü’nün ailenin içerisinde terbiye metodu olarak kullanılması şart.
Aile içi iletişimin artırılması.
Günümüzde bilgisayar, televizyon ve internet anne-babadan çok daha cazip ve keyif vericidir. Anne- baba çocuğunu evin içinde mutlu edebiliyor, ona sevildiğini hissettirebiliyor mu? Çocuğuna evde keyifli ile bir hal yaşatabiliyor mu?

Bu sorulara verilecek cevap “Evet” olduğu oranda,cocuk ailesinden kopmaz.Böylesi bir bağımlık olan ailede, ilk yapılacak şeylerden biri, aile içi iletişimi artıracak fırsatlar oluşturmak olmalıdır.Aile toplantıları sihirli bir değnek gibidir.Aile toplantısı pek çok sorunun çözüme kavuştuğu yerdir. Aile içi iletişimin güçlenmesine katkı sağlayan davranışlardan biri aile toplantılarıdır. Bu toplantılar kendi başına iletişim ortamı olduğu gibi, aynı zamanda aile içi sorunların vaktinde fark edilmesini de sağlayacağı için, teknoloji bağımlılığı olan ailelerin çözüm için aile toplantıları kültürü oluşturmasında fayda vardır.
Teknolojinin nasıl kullanılması gerektiğini evinde öğrenen çocuğa, bağımlılığın kapısı kapalı olur.
Anne-baba teknolojinin nimetleriyle barışık, ama kontrollü kullanımına izin verirse, çocuklar neyi, nasıl kullanmaları gerektiğini öğrenir. Aksi halde, gü-nümüz artık teknolojik aletlerin dünyası. Teknolojiye karşı duramayacağımız bir çağda yaşıyorsak, bu çağın getirdikleriyle nasıl başa çıkılacağını bilmek de bu yüzyılın getirdiği bir ödev.
Evde ‘sosyal kontrol mekanizması’ kurulursa, çocuğun iradesi dıştan desteklenmiş olur.
• Çocuğun kullandığı bilgisayar ekranının ebeveynin göreceği şekilde olması, çocuğun girip çıkacağı yerleri sınırlandırabilir.
• İnternet filtreleme programları vasıtasıyla çocuğun hangi sitelere girip çıktığı internet geçmiş raporlarına bakılarak tespit edilebilir.
• İnternet kotaları kullanılarak çocuğun olmayan iradesi sosyal yapıdan aldığı destekle ayakta tutulabilir.