Teknoloji Bağımlılığı Neden Çok Çabuk Yayılıyor?

By | 21 Haziran 2019

Yapılan araştırmalarda, çocukların iletişim araçlarıyla geçirdikleri zaman diliminin ortalama olarak günlük 5-6 saat olduğunu görüyoruz. 
Teknoloji kullanımının böylesine bir bağımlılığa dönüşmesinin ardında yatan önemli birkaç sebebi sıralayacak olursak:
• Bir çocuk, anne-babasından kendi duygularına karşılık alamıyorsa, anne-babasıyla diyalog kuramıyorsa, iletişimi kopmuşsa kendisini aile içinden soyutlar. Aile içinden kendini duygusal olarak soyutlayan çocuğun en kolay soyutlama aracı teknolojik gereçlerdir. Çünkü bunlar zahmetsiz ve eğlencelidir.
• Evde 26 saat açık olacak şekilde teknolojinin kullanılıyor olması, bağımlılık riskini artırır. Aile içi iletişim güçlü olsa da, çocuk, bulduğu boşluklarda her an açık olan internete yönelebilir. Bundandır ki sınırsız internet paketleri aile içi iletişime önem veren ailelerde risk oluşturur. İnternet, bir süre kullanıldığında kotasının dolacak olması, aile içi iletişime psikolojik olarak katkı sağlar.
• Teknolojik aletlerin bireysel kullanım içinde olması, her odada bir tv, bilgisiyar, internet olması iletişim araçlarının başında geçen süreyi arttırır.
İhtiyaç olmadığı halde sürekli açık olan televizyon, bilgisayar, kullanılmadığı halde ortalıkta bulunan cep telefonu bu bağımlılık riskini artırır.
• Duyarsızlık sürecindeki çocuk internet ve televizyona karşı aşırı bağımlılık taşır.