Tavafın Sünnetleri

By | 5 Temmuz 2015

tavafin-sunnetleri* Necasetten taharet: Gerek bedende gerekse ihram elbisesinde namaza mani bir pisliğin bulunmaması.
* Tavafa başlarken, Hacerü’l-Esved’e (Hacerü’l-Es’ad) veya hizasına Rüknülyemanî tarafından gelmek.
* Tavafa başlarken ve her şavtın sonunda Hacerü’l-Esved’i istilâm etmek. İstilâm, Hacerü’l-Esved’i selâmlamak demektir. Gerek tavafa başlarken ve gerek tavaf esnasında Hacer-i Esved’in önüne her geldikçe ona karşı durulur. Namaza durur gibi, eller kaldırılır, tekbir ve tehlil getirilir. Tehlil bilindiği üzere “La ilahe illallahu vahdehu la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü ve huve ala külli şey’in kadir.” demektir. Mümkünse Hacerü’l-Esved (Hacerü’l- Es’ad) öpülür veya eller sürülür. İzdiham sebebiyle Hacerü’l-Esved’e yaklaşılamadığı durumlarda başkalarına rahatsızlık vermemek için uzaktan avuçların içi Kabe’ye çevrilerek eller kulaklar hizasına kadar kaldırılarak “Bismillahi Allahu Ekber” denilerek karşıdan işaretle selâmlanır, selâmlamadan sonra da sağ elin içi öpülür. Hacerü’l-Esved uzaktan istilam edilirken karşısında durulup beklenmez, yürümeye devam edilir.

Hacerü’l-Esved’i istilam edeceğim derken insanlara eziyet edilmemesi meselesi çok önemlidir. Çünkü Peygamber Efendimiz veda haccında bineğinin üzerinden Hacerü’l-Esved’i uzaktan elindeki bastonu ile istilam etmiş sonra da bastonu öpmüştür.

Ayrıca Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve selem) bu mevzuda ashabını ikaz etmiştir. Hz. Ömer (r.a.)e “Ey Ömer, sen güçlü kuvvetli bir insansın. Hacerü’l-Esved’i istilam ederken insanları sıkıştırarak zayıflara eziyet etme. Eğer yanına gidip bizzat istilam etme imkanı varsa yap, şayet böyle bir imkan yoksa Hacerü’l-Esved’ın karşısına geldiğinde uzaktan onu istilâm et, tekbir ve tehlil getir.” buyurmuşlardır.
Her uğran,ldığmda Rüknülyemânî’nin de istilam edilmesi müstehaphr.

* Remel yapmak. Remel, peşinden Say yapılan tavaflann ilk uç şavtında erkeklerin koşar adımlarla omuzlan silkerek çalımlı yürü mesi demektir. Kadınların remel yapması gerekmez.
* Remel yapılması gereken tavaflarda erkeklerin ıztıba yapması. Iztıba: İhramın vücudun belden yukarısını örten parçasının bir ucunu sağ kolun altından geçirip, sol omuzu üzerine atarak sağ kolu ve omuzu ridanın dışında bırakmaktır. Remel yapılması gereken tavafların bütün şavtlarında ıztıba sünnettir. Tavaf bitince omuz örtülür, tavaf namazı omuz örtülmüş olarak kılınır. Remel yapılan ta-vafların haricinde ıztıba mekruhtur.
* Tavafın bütün şavtlarının peş peşe yapılması (muvâlât): Tavaf yapılırken farz namaz için kâmet getirilmesi veya abdestin bozulması gibi, tavafa devam etmeye mani bir durum ortaya çıkarsa, tavaf olduğu gibi bırakılır, sonra kalan kısmı tamamlanır.
* Erkeklerin mümkün olduğu kadar Kabe’ye yakın daireden, kadınların ise kenardan tavaf etmeleri.
Tavafın sünnetlerinin herhangi bir mazeret olmadan terk edilmesi mekruhtur. Terk edildiğinde ise herhangi bir ceza gerekmez.