Sular Ve Hükümleri ile İlgili Sorular – 2

By | 22 Eylül 2014

sularvehukumleriileilgilisorular1. Önce pis olduğu bilinen havuzun suyu çekilse ve bir süre sonra su gelse bu su ile abdest alınır mı?

Bir havuza pistir hükmü verildikten sonra, suyu yere çekilip, havuzun altı kurumuş olsa, o havuz temizlenmiş sayılır. Daha sonra oraya gelecek suyun temiz olduğu hükmüne varılmıştır. O su ile abdest alınır.

2. İçerisine hayvan pisliği düşmüş olan kuyu suyu ile abdest alınır mı?

İçerisine, at, katır, eşek, sığır tersi; koyun, keçi, deve kığısı düştüğü zaman bunun miktarına bakılır, çoksa abdest alınmaz, az ise alınır. Çok veya az oluşu gözlemle tespit edilir veya bazılarına göre; kuyudan her su alışta kovaya pislik geliyorsa pislik çok sayılır ve bu su ile abdest alınmaz, arada bir geliyorsa pislik az sayılır ve bu kuyu suyu ile abdest alınır.

3. Bir kuyuya koyun, köpek ve insan düşer ve ölürse o kuyunun suyu bozulur mu?

Bir kuyuya koyun, köpek ve insan düşüp ölürse veya hayvan kuyuda şişer veya parçalanıp dağılırsa, hayvan büyük olsun küçük olsun fark etmez, kuyunun suyu kirli sayılır ve o kuyunun suyunun tamamen boşaltılması gerekir. Hayvanın tüylerinin dökülmesi de parçalanıp dağılması gibidir. Yani bu durumda da kuyunun suyu tamamen boşaltılır.

4. Bir kuyuya koyun veya benzeri bir hayvan düştükten sonra canlı olarak çıkarılsa kuyunun suyu pislenir mi?

Bir kuyuya koyun veya benzeri bir hayvan düştükten sonra canlı olarak çıkarılsa; düşen hayvan bizzat pis değilse, vücudunda da pislik yoksa ve ağzı da suya değmemişse o kuyunun suyu temizdir, o su ile abdest almak caizdir. Şayet hayvanın ağzı suya girmişse, o hayvanın artığına itibar olunur. Hayvan eğer artığı temiz olan hayvanlardan ise, o kuyunun suyu temizdir. Ve eğer o hayvan artığı pis olan hayvanlardan ise kuyunun suyu pislenmiş olur, kuyunun suyunun tamamen boşaltılması gerekir.