Sırların İfşa Edilmesi

By | 14 Eylül 2014

kuran

 

sir_jpgEşlerin birbirlerine karşı uyması gereken en önemli davranışlardan biri de, sırlarını ifşa etmemeleri ve gizli olan kusurlarını başkalarına bildirmemeleridir. Allah’u Teala şöyle buyuruyor:

“İyi kadınlar itaatli olan ve Allah’ın kendilerini korumasıyla kendileri de gizli olanı koruyanlardır. ”

Açıklama:

Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem, erkeklerin ve bazı kadınların bulunduğu bir meclisinde bunu ashabına şu sözleri ile öğretmiştir: “Belki bir adam ailesi ile yaptıklarını anlatabilir. Belki bir kadın kocası ile yaptıklarını (bir başkasına) söy­leyebilir.” Ashap susmuştu ve bu sıra yüzünde sivilce olan bir kadın ayağa kalktı ve şöyle dedi: “Evet, vallahi ey Allah’ın Resûlü, kadınlar da erkekler de bunu yapmakta.” Resûlullah -sallallâhu aleyhi vesellem-: “Bunu yapmayın, kuşkusuz bu, yoldaki erkek bir şeytanın dişi bir şeytanla karşılaşıp ilişkiye girmesi ve insanla­rında bunu izlemesi gibidir.”

Bazı kocalar, eşlerinin, sır olarak söylediği veya yaptığı bir işi ifşa etmesinin sıkıntısını çekmektedirler. Kadın kocasından bir şey işitince uzak yakın herkes bundan haberdar olur ve olay tüm insanlar arasında yayılır.

Yaygaracı olan bir eş, sözlerini taşımak ve sırlarını ifşa etmekle kocasına kö­tülük yaptığı gibi kendisine karşı da kötülük işlemektedir. Hatta belki, bu sırlann başkaları ile ilintili olmasıyla başkalarını da sıkıntıya sokabilmektedir. Kocasına karşı bu davranışıyla, aslında kendisine kötülük yapmıştır çünkü, artık kocası eşinin sır verilmeye ehil birisi olmadığını anlamıştır ve bu durumda da ona karşı gizlilik siyasetini uygulamaya başlayacaktır.