En Ufak Bir Sorunda Kadının Ailesinin Yanına Gitmesi

By | 14 Eylül 2014

feraceler

 

bağırmakAllah’u Teala şöyle buyuruyor:

“Ey Peygamber! Kadınları boşadığınız zaman iddetleri vaktinde bo­şayın ve o iddeti sayın. Rabbiniz olan Allah’tan korkun. -Apaçık bir hayâsızlıkta bulunmaları hali dışında- evlerinden onları çıkarmayın, on­lar da çıkmasınlar. İşte bunlar, Allah’ın sınırlarıdır. Kim Allah’ın sınırla­rını aşarsa, şüphe yok ki kendi kendisine zulmetmiş olur. Bilemezsin, belki Allah, bundan sonra bir iş oluşturur. ”

Açıklama:

Bu durum bazen koca tarafından olur. Şöyle ki, koca çok basit bir şeye sinir­lenip karısını ailesine götürür. Bazı akıllı kadınlar, kocası ile aralarında bir sorun olduğundan dolayı geldiğini saklar ve bu durumu sanki sıradan bir ziyaret gibi gösterir. Kocası geldiğinde de onunla birlikte hiçbir şey olmamış gibi geri döner. Fakat koca tarafından yapılan böylesi aceleci davranışlar, kadını ailesine karşı bu düzensiz gidiş gelişlerden dolayı sıkıntıya sokacaktır.

Ne zaman sinirlense ailesine gitmeyi istemesi ile bazen gitme işi kadından da kaynaklanabilir. Kadın için vacip olan, sıradan problemler bir tarafa, büyük so­runlarda bile böyle bir yönteme başvurmamasıdır. Flatta Allah azze ve celle, ric’i bir talak ile boşandığı vakit kadının evinden dışarı çıkmasını yasaklamıştır. Yani bu durumda kadının kocasının evinde iddet beklemesi gerekmektedir. Öyleyse bundan daha basit olan problemlerde nasıl olur da çekip gidebilir?

1-     Eşlerin Birbirlerine Karşı Süslenmeye Yeterince Önem Vermemeleri

  •  Enes radıyallâhu anh’dan: “Nebi sallallâhu aleyhi vesellem’in güzel koku kabı vardı ve ondan sürünürdü.”
  •  Mikdam b. Şurayh’dan o da babasından naklen rivayet etti. Babası şöyle demiş, Aişe’ye sordum “Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem evine girdiği vakit ilk işe neden başlardı?” dedim.

— “Misvaktan” cevabını verdi.

Rasûlullah -sallallâhu aleyhi vesellem-’in ashabından birinden: “Nebi sallallâhu aleyhi vesellem saçlarını bazen tarardı.”

Enes radıyallâhu anh şöyle dedi: “Rasûlullah sallallâhu aleyhi vesellem’in elinden daha yumuşak bir ipeğe dokunmuş değilim. Rasûlullah sallallâhu aleyhi vesellem’in kokusundan daha güzel bir koku da koklamış değilim.”

Açıklama:

Özellikle orta yaşlardaki eşlerin buna yeterince itina göstermediklerini gö­rüyoruz. Buna savunma olarak da; süslenmenin yalnızca gençlik döneminde olacağını ya da ev ve çocuklarla uğraşmaktan buna fırsat bulamadığını ve göre­vinin eve hizmet ile sınırlı olduğunu, kocayla ilgilenme olmadığını öne sürerler. Hâlbuki diğer taraftan, bir toplantıya, özel bir görüşmeye ya da bir misafir kar­şılamaya gideceği zaman en güzel görünümünü sergilemeye çalışır.

Akıllı kadın, kocasına yaşlandığını hissettirmediği gibi bilakis yeniden genç- leşiyormuşçasına ona karşı güzelliğini daha da artırmaya çalışır. Bu şekilde o da gözünü ondan bir başkasına çevirmeyi arzulamayacaktır.