Sirkenin Fayda ve Zararları

By | 6 Kasım 2014

sirkeMüslim, Sahih’inde Cabir b. Abdillah’tan -radıyallâhu anh- rivayet eder:

Hz. Peygamber -sallallâhu aleyhi vesellem- ailesinden katık ister. Onlar da: “Sirkeden başka yanımızda bir şey yok.” derler. Hz. Peygamber -sallallâhu aleyhi vesellem- onu ister, yemeye başlar ve: “Sirke ne güzel katıktır, sirke ne güzel katıktır!” buyurur.

Açıklama:

Sirke hararet ve soğukluktan mürekkeptir. Soğukluk özelliği daha galiptir. Üçüncü derecede kuru ve güçlü kurutucudur. Maddelerin akışmasını önler, tabiatı iyileştirir. Şaraptan dönüştürülen sirke yanan mideye iyi gelir, safrayı bastırır, öldürücü ilaçların zararlarını bertaraf eder. İçeride çöken süt ve kam çözer, dalağa fayda verir, mideyi tabaklar, karnı tutar, susuzluğu keser. Meydana gelmek üzere olan şişliklere engel olur, hazmı kolaylaştırır, balgama karşı durur, kaba yiyecekleri yumuşatır, kanı inceltir.

Tuzla içildiği zaman, öldürücü mantar yenilmesine karşı fayda sağlar. Yudumlandığında, damak köküne yapışan pıhtıyı keser, sıcak halde gargara yapıldığında diş ağrılarına iyi gelir ve diş etlerini güçlendirir.

Sürüldüğünde tırnak iltihabına, karıncalanmaya (ısırgı) ve sıcak özellikli şişliklere, ateş yanığına faydalı olur. İştahı açar, mideyi iyileştirir. Gençlere ve yazın sıcak ülke sakinlerine elverişlidir.