Sirke

By | 1 Ekim 2014

hac-umre-seti

Sirke yapımı: Doğal elmalar yıkanmadan kabuklarıyla beraber doğranır ve bir cam kavanozun 2/3’si doldurulur. Üzerini iki parmak geçecek kadar su konur. Maya olarak 1 -2 kaşık ev yapımı elma sirkesi veya sirke anası katılabilir. Ağzı kapatılıp, güneş ışığı görmeyecek hoş ve ılık bir yerde bekletilir. Takriben 2 ayda sirke hazır olur. Sirke kokusu gelmeye ve çevrede meyve sinekleri görülmeye başladığı zaman süzülerek, elmaları atılır, serin bir yerde saklanır. Daha keskin olması istenirse, sirkeyi süzdükten sonra her 1 litre için bir kaşık bal eklenip, ağzı sıkıca kapatılarak aynı yere konur. 2-3 hafta sonra sirke hazırdır. Her tür meyveden aynı yöntemle sirke hazırlanabilir. Elmanın tamamı sirke için kullanılabilir. Ne kadar çok kabuk olursa, o kadar iyidir. Elma sirkesi şifa özelliğini bol miktarda bulunan potasyum ve elma asidinden alır. Metabolizmayı güçlendiren ve enerjiyi artı¬ran elma sirkesi özellikle yaşlılar için faydalıdır.

Sirkenin tabiatı soğuktur  kaynatılarak bir yandan soğukluğu azaltılırken, aynı zamanda keskinliği artırılır.
Sirke sindirime yardım eder, trombosit üretimini normalleştirir, kanı inceltir, kansızlığı giderir, adet düzenler, damarları açar ve sinirleri rahatlatır.
Kafa derisine sirke sürmek kepeğe, saç dökülmesine ve baş ağrısına iyi gelir.

uzum-sirkesi-1

-Egzama, uçuk, yılancık ve sedefe sürmek iyileşmeyi sağlar.
– Sinameki ile birlikte kaynatarak egzama ve yaralara sürmek iyileşmeyi hızlandırır.
– Sirke içmek, kananamaları durdurur, balgamı inceltir ve keser.
– Bir parça yün veya pamuğu sirkeye batırıp yeni oluşmuş eziğe koymak şişmeye mani olur

– eski yaraya koymak yaranın büyümesini durdurur,

– morluklara sirkeyle pansuman yapmak morluğu geçirir, ateşle oluşan yanıklara sirke kompressi yapmak ağrıyı dindirir ve kısa zaman¬da iyileşmesini sağlar.
– Ateşli hastalıklarda zeytinyağı ile karıştırarak başa sirke sürmek, baş ağrısını dindirir, ateşli vücuda sürmek, ateşi düşürür.
– Sirke içinde şap eritip ağzı bununla yıkamak, diş etlerini ve dişleri kuvvetlendirir, gargara yapmak küçük dil şişliklerini alıp küçültür.
– Sirke buharı ile buğu yapmak, sinüsleri açar. Ilık olarak yudumlamak kronik öksürüğü hafifletir, her tür zehirlenmeye iyi gelir. Suya sirke katmak da her tür suyu arındırır.

Elma ve üzüm sirkesi limon suyu yerine geçer.
Hz. Cabir’den rivayet edilen (r.a.) Hadis-i Şerifte: “Allah-ü Teala sirke yiyene iki melek memur eder. Yiyinceye kadar ona istiğfar ederler” buyrul- muştur.
Doğal elma ve üzüm sirkesi, sirke asidiyle karıştırılmamalıdır. Sirke asidi (sirke ruhu) ağır zehirdir, tüm organ ve sistemleri tahribata sürükler.
Ayrıca sirke bulaşık makinasında parlatıcı, çamaşır makinasında yumu¬şatıcı olarak ve ev temizliğinde kullanılabilir.