Şeytanları Taşlamak

By | 1 Ağustos 2019

Umreye gelen ziyaretçiler genelde yarım günlük bir programla gezdirilirler ve bu gezi güzergâhında daha çok hac mevsiminde hacıların uğradıkları yerleri görürler. Bu ziyaretlerde uğranan yerlerden biri de Cemerât yani şeytan taşlama yeri. Birçok insanın merak ettiği bu yerde şeytanı sembolize eden üç sütun var. Hac mevsiminde insanlar son arefe akşamı Müzdelife’de topladıkları taşları ertesi günü ve diğer günler fasılalarla buradaki şeytanı simgeleyen sütunlara fırlatıyorlar.

Bir sene burada ilginç bir olay yaşamıştık.Buraya geldiğimizde baktık ki sembolik şeytan sütunları yok. Sebebini sorduğumuzda, “Çok yıprandılar tamire götürüldüler,” demişlerdi. Sütunlar hayli değiştirilmiş olarak yerlerine kondu. Öncesinde ince uzunken daha enli hale getirildiler. Bu da taşlamada kolaylık sağlıyor.

 Burada 3 tane sütun var. Büyük, orta ve küçük şeytanı temsil ediyorlar. Sebebi ise Hz. İbrahim{as) döneminde yaşanan bir olay: Hz. lbrahim(as) Rabbine verdiği sözü tutmak için oğlu Hz. lsmail’i(as) kurban etmeye götürürken şeytan önce Hz. îsmail’e(as), sonra annesi Hz. Hâcer’e, son olarak da babası Hz. İbrahim’e(as) vesvese vermeye ve onları Allah’a itaatsizlik yapmaya zorlamıştır. Ama her biri şeytanı reddetmiş ve taşla- mıştı. İşte bu hadisenin bir provasını da hacılar hac mevsiminde yapıyor.

Şeytan taşlama hadisesi çok farklı bir tecrübe. Binlerce kişi aynı anda ortadaki küçücük bir sütunu taşlamaya çalışır. Bu Eskiden şeytanlar tek kattan taşlanır, atılan taşların sırada İzdiham olabiliyor. Eskiden bu yığılmasıyla sembolik sütunlar görülmez hale gelirdi … Eskiden bu  sutunlar sadece zeminden taşlanabilirken, şimdi üç farklı kattan taşlanabiliyor.