Sehiv (Unutma) Secdesi ile İlgili Sorular – 8

By | 24 Eylül 2014

sehiv-secdesi-ile-ilgili-sorular1. Sehiv secdelerinde yanılmak, sehiv secdesi yapmayı gerektirir mi?

Gerektirmez.

2. Bir kimse, dört rekâtlı bir namazda, kıldığı rekâtın birinci rekât mı, ikinci rekât mı olduğu hususunda şüpheye düşerse ne yapar?

Bir kimse, dört rekâtlı bir namazda, bu birinci rekât mı, ikinci rekât mı diye şüpheye düşerse, onu birinci rekât kabul eder, sonra oturur. Sonra kalkıp bir rekât daha kılar, oturur, kalkıp bir rekât daha kılar ve oturur. Sonra yine kalkıp bir rekât daha kılar ve oturur. Bu dört oturuşun üçüncü ve dördüncüleri farz, birinci ve ikinci oturuşları ise vaciptir.

3. Ayakta önce sure okumaya başlayan kimse, fatihayı okmadığmı hatırlasa ne yapar?

Ayakta önce sure okumaya başlayan kimse, fatihayı okumadığını hatırlayınca, fatihayı okur, sonra sureyi yeniden okuyup vacibi tehir ettiği için sehiv secdesi yapar. Ayakta sureyi okumadan rükûa varan kimse, rükûda veya rükûdan kalkınca okumadığını hatırlarsa kıyama dönerek sureyi okuyup yaptığı rükûu iade eder ve namazın sonunda sehiv secdesi yapar. Sureyi okuduktan sonra rükûu iade etmezse namazı bozulmuş olur. Sureyi okuyup da fatihayı okumayan kimse, bunu rükûda veya rükûdan kalkınca hatırlarsa ayağa kalkarak okur, sureyi de yeniden okuyup yaptığı rükûu iade eder ve bu durumda da sehiv secdesi yapması gerekir