Sehiv (Unutma) Secdesi ile İlgili Sorular – 6

By | 24 Eylül 2014

sehiv-secdesi-ile-ilgili-sorular1. Bir kimse, ilk oturuşta, teşelıhüdden sonra, salavat-ı şerifeleri de okumuş olsa, sehiv secdesi gerekir mi?

Evet, farz olan kıyamı geciktirdiğinden dolayı sehiv secdesi yapması gerekir.

2. Bir kimse, namazda oturup teşehhüdü okuduktan sonra, üç rekât mı yoksa dört rekât mı kıldığı hususunda şüpheye düştüğünde ne yapar?

Bir kimse, namazda oturup teşehhüdü okuduktan sonra, üç rekât mı yoksa dört rekât mı kıldığı hususunda şüpheye düştüğünde, namazın sonuna kadar düşünür, sonra, dört rekât kıldığına kalbi kanaat getirirse, namazını tamamlar ve sehiv secdesini yapar. Fakat bu şüpheye bir tarafına selam verdikten sonra düşerse, sehiv secdesi yapması gerekmez.

3. Vitir kılan bir kimse kunut’u terk ederse ne yapar?

Vitir kılan bir kimse, kunut’u terk ederse, sehiv secdesi yapması lazım gelir. Ayrıca, kunut’tan önce alınması gereken tekbiri almayanın da sehiv secdesi yapması gerekir.

4. Bayram ve Cuma namazlarında sehiv secdesi yapılır mı?

Alimlerimize göre; Bayram ve Cuma namazlarında, cemaat arasında fitne, belirsizlik ve kargaşa zuhur etmemesi için, sehiv secdesi yapılmaz.

Ancak, bayram tekbirlerinin tamamını veya bir kısmını terk eden veya fazla yapan sehiv secdesi yapar. Bu kimse, eksik tekbir aldığını rükûda hatırlarsa tekbirleri burada yerine getirir.