Secde Nedir ?

By | 4 Mart 2014

secde nedir

Secde Nedir ile ilgili Ayet: “…Onlara, çok merhametli olan Allah’ın âyetleri okunduğunda ağlayarak secdeye kapanırlardı.” (Meryem; 58)

Secde Nedir ile ilgili  Hadis: “Allah, kullar arasında kazayı icra edip de sırf rahmet etmek için cehennemden bir grup çıkaracaktır. Bu insanlar ‘La ilahe illallah’ di­yenler arasından seçilecek, Allah’ın merhamet etmek istediklerinden ola­cak ve Allah’a bir şeyi ortak kılmamış olanlardan olacak. Melekler bu in­sanları cehennemde alınlanndaki secde izinden tanıyacaklar. Ateş, Adem oğlunun secde izinin yeri dışında her şeyini yer bitirir. Allah secde izini yemeyi ateşe haram etmiştir.” (Ebû Hureyre)

Secde Nedir ile ilgili Hikâye:

Secdede Bulunan Kabir

İstanbul’a 668 yılında yapılan bir kuşatmada, Peygamber Efendimizin sancaktarlığını yapan Hz. Eyyup el-Ensari şehid olmuştu. Onun yakın bir yerde defnedilmiş olacağını tahmin eden din büyükleri, mezarının yerini bulmak için büyük gayret gösteriyorlardı. Akşemseddin de kendini ade­ta bu konuya adamıştı.

Bir gece Padişah’ın hazır bulunduğu otağda secdeye kapanıp kendin­den geçmiş ve Allah’la baş başa kalmıştı. Secdede o kadar uzun kalmış­tı ki, orada bulunanların çoğu meraklanmaya başlamıştı. Derken, Akşem­seddin başını yerden kaldırdı, gözyaşlanyla sırılsıklam olmuş yüzünü ya­nında bekleyen Sultan’a çevirdi ve büyük müjdeyi verdi: “Beyim! Allah’ın hikmeti, seccademizi Eyüp Sultan Hazretleri’nin mezarı üzerine sermişiz. Hemen şu yeri kazsınlar!”

Hemen toprak kazıldı… Heyecan dorukta, bütün bakışlar aynı nokta­da! Ve işte bir sanduka üzerine şöyle bir yazı: “Hâzâ kabrü Ebû Eyyub. (Bu kabir Hz. Eyyûb’undur.)”